Вие сте тук: Начало Новини Уникална капсула на времето бе вградена на Римския форум на площад „Централен“

Уникална капсула на времето бе вградена на Римския форум на площад „Централен“

Кметът Иван Тотев постави специална капсула на времето, предназначена за бъдещите поколения на Пловдив на Римския форум на площад „Централен“.  „Завещавам Ви да пазите и обичате града ни, както ние го правим“ гласи личното послание на градоначалника. В присъствието на заместник-кметове, районни кметове, председателя на Общинския съвет Савина Петкова и общински съветници Иван Тотев положи капсулата до амбулациото на форума, където е най-ранният строителен пласт на паметника от 1-ви век.

В нея освен информация за живота в Пловдив, кратка история, административно устройство, икономическо развитие кметът лично постави още почетен плакет с герба на града, сребърна монета от специалната емисия на БНБ по повод Европейска столица на културата, изображение на символа на града – Античен театър, карта, трибагреник, традиционна мартеница, снимки.

„Вече сме на финала на реконструкцията на площад „Централен“, втората за последните 60 и 5-та, която ни е известна за Римския форум. Днес е исторически ден“, сподели кметът Иван Тотев. Капсулата е на най-ниската точка, изработена е от специална сплав, от която се правят снарядите 155. „Надявам се тя да устои на времето и след години, когато се отвори, да даде представа за града като цяло“, обясни той и допълни, че в информацията, която е отпечатана на специална полимерна неразградима хартия, обясняваме и за реконструкцията на площада и хората, които участват в нея – ръководителите на проекта, археолозите, архитектите, инженерите. Капакът на капсулата се затваря херметически, така че да предпази предметите вътре в нея.

„Това не е първата капсула на времето за бъдещите поколения, която се поставя на знакови места – такава е поставена от кмета Божидар Здравков в основата на строежа на халите, под паметника на Гюро Михайлов от кмета Томасян“, припомни директорът на Историческия музей Стефан Шивачев. За да се обозначи мястото, отгоре ще бъде поставена плоча с надпис.