Вие сте тук: Начало Новини Уникална екзотична градина в подножието на Младежкия хълм

Уникална екзотична градина в подножието на Младежкия хълм

Кметът Иван Тотев: Пловдив ще става все по-зелен град

Пиния, хималайски кедър, хималайски бор, клек, червени сливи и японски вишни, дървовидна хортензия, миризлива върба, магнолии, лирово дърво и още много други екзотични видове оформиха уникална градина в парковата част на Младежкия хълм.

Първото дръвче прекрасна пиния засадиха кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, заместник-кметът Георги Титюков, директорът на Дирекция „Спорт и младежки дейности“ Петър Зехтински и директорът на ОП „Градини и паркове“ Стоян Алексиев. Включи се дори студентката от Франция Клеманс, която е в Пловдив по международната програма за студентски обмен „Еразъм“.

Пловдив ще става все по-зелен град, тъй като продължаваме да изграждаме поливни системи, а освен цветя, в собствените оранжерии вече сами отглеждаме и дръвчета, заяви инж. Иван Тотев.

Много от площите в разсадника допреди 4 години не се използваха рационално. Не само ги разширихме, а и облагородихме. Направихме капково напояване и вече имаме собствено производство екзотични и местни видове дръвчета, допълни директорът на „Градини и паркове“ Стоян Алексиев.

Повечето от големите терени в Пловдив вече са залесени, но на дневен ред е поетапната смяна на стари и опасни дървета. Предстои също изграждането на нови паркове, където да се използва новата растителност.

Проектът за новата визия на входа към Младежкия е хълм е дело на специалистите от „Градини и паркове“. Японски вишни и декоративни червени сливи под формата на дъга се оформят на фона на сиво-зелено златистите иглолистни.

Сред новостите измежду 48-те нови насаждения е вечно зелената миризлива върба с красиви цветове и приятен аромат, обясни ландшафтният архитект на общинското предприятие Десислава Танчева.