Вие сте тук: Начало Новини Цецка Цачева и Иван Тотев почетоха в Пловдив 126-тата годишнина от Съединението на България

Цецка Цачева и Иван Тотев почетоха в Пловдив 126-тата годишнина от Съединението на България

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и областният управител на Пловдив инж. Иван Тотев присъстваха ...

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и областният управител на Пловдив инж. Иван Тотев присъстваха тази сутрин на тържествения молебен в катедралния храм "Св. Богородица" в Пловдив, с който започнаха тържествата, посветени на 126-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Пловдив, който на 6-ти септември отбелязва и Празника на града, е център на честванията по повод Съединението на България.

Да отдадат своята почит към героите от далечната 1885 г. в храма освен председателя на Народното събрание Цецка Цачева и областния управител инж. Иван Тотев присъстваха и всички народни представители от ПП ГЕРБ от 16-ти МИР, районни кметове и общински съветници.

Като председател на Народното събрание не мога да не припомня, че от Съединението от 6-ти септември 1885-та година тръгва един лозунг, който и до ден днешен стои на Народното събрание – „Съединението прави силата”. Съвременния прочит на идеята за съединение аз виждам в единението, единение на всички български граждани без значение от техните професии, компетентност, но с вяра, с мъдрост, с мъжество -  така както са го направили нашите прадеди преди 126 години. Единно да вървим по пътя, който нашата държава има, а това е пътят на демокрацията, на европейските ценности и всичкото това в името на по-доброто утре на всеки един от нас българските граждани, подчерта председателят на НС.

След това Цецка Цачева, Иван Тотев и народните представители от ПП ГЕРБ от Пловдив-град поднесоха цветя и се поклониха пред подвига и делото на Захари Стоянов и Райчо Николов.

Кулминацията на празника е тържествената заря-проверка на площад "Съединение", на която председателят на парламента ще изнесе слово по повод годишнината.