Вие сте тук: Начало Новини Центърът с нова пешеходна зона, художествено осветление и повече цветя

Центърът с нова пешеходна зона, художествено осветление и повече цветя

Със заделените в бюджета 240 хил. лв. след поръчка чрез оферти от три фирми максимално най-бързо ще започне реконструкцията на ул. „Райко Даскалов” до аптека „Марица”.

Това е част от проекта за Главната, реализиран частично от кмета Иван Чомаков, издирихме документацията – идеен проект има, донякъде и технически, ще поръчаме проектирането до Пешеходния мост, но няма да губим време, съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Двете успоредни на „Райко Даскалов” улици около Централни хали ще станат пешеходна зона, както е било предвидено първоначално, допълни той. Ще бъде поръчана подходяща декоративна настилка,  която като качество да отговаря най-малкото на сегашните твърде оспорвани навремето турски павета по Главната. Според Тотев те са издържали на теста на времето.  Особено през последната тежка зима, когато три и половина тонови машини товареха сняг и когато изсипахме тонове сол, тези павета не мръднаха, посочи той като пример.

Предстои и актуализиране на проекта за самата Главна. Под плочките ще бъде кабелизирано, ще бъде отведено напояване до всяко дърво и друга зеленина. Краят на олуците от сградите също ще е скрит под настилката. На 20-30 м ще има изходящи кутии за включване на евентуално бъдещо електричество.

120 хил. лв. пък са предвидени за ново художествено осветление. То няма да е като онова върху плочките, което така и не заработи, а цветно и с контролери ще се сменят светините, разказа кметът. В тази сума е включена и подмяната на осветителните стълбове. В момента те са твърде слаби, за да издържат по два 70-килограмови цветарници, отрупани с растения, каквито имаме намерение да поставим, за да разкрасим центъра на града, допълни инж. Тотев.