Вие сте тук: Начало Новини Осветяват центъра и булеварди в Пловдив

Осветяват центъра и булеварди в Пловдив

Върху сгради на площадите „Стефан Стамболов” и „Римски стадион” ще бъде монтирано художествено осветление, съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Изграждането му е включено в публичната покана за осветление, която се отваря днес. Стойността на поръчката е 288 хил. лв. Осветени ще бъдат както тъмният сега участък на бул. „Александър Стамболийски”, така югоизточният обход на града от „Скобелева майка” до Ягодовския прелез.

Стълбовете по Главната ще бъдат заменени с по-масивни, така че да издържат тежестта на големите саксии с растителност, които предстои да бъдат поставени там. Осветлението ще продължи през „Райко Даскалов”, чийто ремонт започва до дни, чак до Пешеходния мост.

Като условие в поканата е записано, че всички осветителни тела и материалите, които ще бъдат влагани в изграждането им, трябва да са произведени в Европейския съюз. Мнението на специалистите е, че сертификатите им са по-добри.

Задължително условие е и предоставянето на мостри, като се  предложат различни типове стълбове и лампи, включително и LED осветление за пешеходното ниво на Главната, което ще възстановим. Искаме голям каталог, от който да избираме, подчерта инж. Тотев.

Предстои голям конкурс на стойност 1,2 млн. лв. за художествено осветление на Стария град и някои от кварталите в Пловдив. В следващите дни ще бъде обявена и обществена поръчка за коледно осветление.