Вие сте тук: Начало Новини Тотев изпреварва Атанасов още преди да е започнала кандидат-кметската надпревара

Тотев изпреварва Атанасов още преди да е започнала кандидат-кметската надпревара

По 17 процента пловдивчани подкрепят и кандидат-кмета на ГЕРБ за Пловдив инж. Иван Тотев, и Славчо Атанасов. Но докато от края на миналата година областният управител е удвоил рейтинга си, сегашният кмет го е смъкнал с около 30 на сто. Шансовете им да спечелят изборите на 23 октомври изглеждат почти равни, но само засега, тъй като кампанията все още не е започнала. Капацитетът на Тотев тепърва ще се развива, има много по-широка периферия от гласоподаватели, на които може да разчита.

Така анализира данните от приключилото току-що социологическо изследване на електоралните нагласи през юли директорът на изследователската асоциация "Неохрон" Николай Близнаков, който с най-голяма точност прогнозира резултатите от вота през 2007 г.

Според него в Пловдив, макар и някои от кандидатите да подраниха с кампаниите си, няма и следа от "предизборна треска", истинските вълнения по темата предстои да започнат едва през септември. Той очаква ниска избирателна активност - между 40 и 50 процента, и то би достигнала своя пик само ако ГЕРБ издигне интригуващ кандидат за президент, тъй като изборите за местна власт и държавен глава ще са на едновременно.

"При по-малко упражнили правото си на избор гласоподаватели Слачо Атанасов ще се окаже с още по-скромна подкрепа, тъй като неговият електорат е най-нестабилен. Повечето, които го споменават за бъдещ кмет, изговарят името му наизуст, но точно те най-вероятно няма да отидат да гласуват", предположи Близнаков.

"Наистина още е рано да се правят кампании. Ако Иван Тотев започне сега, ще го обвинят, че използва държавния си пост на областен управител. Неговата позиция в момента е много правилна - да има деликатно присъствие, да не бъде натрапчив  и агресивен", коментира Николай Близнаков, подчертавайки, че социологическото изследване не е поръчано от ГЕРБ, а от друга формация. 

Никакъв спор няма коя ще е печелившата листа за общински съветници - засега ГЕРБ събира 25 процента - почти колкото всичките останали партии, взети накуп.

Междувременно областният управител, лидер на ГЕРБ и кандидат за кмет инж. Иван Тотев вече съобщи, че официалният старт на кампанията му ще е през септември, след като четиримата районни кметове от партията, с които работят в екип, се отчетат пред своите избиратели.