Вие сте тук: Начало Новини Световен технологичен гигант открива 900 работни места в новия си завод край Пловдив

Световен технологичен гигант открива 900 работни места в новия си завод край Пловдив

Водещият световен производител на осветителни уреди немската фирма Osram днес отвори край Пловдив първия си завод в България и Югоизточна Европа.

„За мен като кмет на Пловдив е огромно удоволствие, че присъствах на това събитие, което още веднъж потвърждава думите на министър-председателя Бойко Борисов, че „Пловдив е индустриалното сърце на България“. Огромна привилегия за нас е това, че компания Osram е в България.

С инвеститор от такъв ранг ние вдигаме и нивото на разпознаваемост на страната, а това означава, че бизнес климатът и потенциалът е добър. Това е възможно благодарение на усилията на правителството за изграждане на инфраструктурата и стремежът за свързаност на регионите.

С добри условия на труд и по-добро отношение винаги могат да бъдат открити служители за едно такова високотехнологично производство“, заяви в приветствието си кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Инвестицията в новото производство е на стойност 50 милиона лева, а компанията е разкрила 500 работни места, но предстои бройката да достигне 900. Конкретно тук ще се произвеждат осветителни тела, платки и електронни компоненти за LED системи, светлодиодни матрици, LED драйвери, системи за регулиране на светлината, предназначени за европейския пазар. Новият завод е на терен от над 300 дка, а застроената площ е 16 000 квадратни метра.

Osram e вторият най-голям производител на осветителни тела в света. Компанията е оценена на 5,6 милиарда евро. Портфолиото на дружеството обхваща цялата верига от компоненти за електронни съоръжения, контрол, както и цялостни осветителни тела, системи за управление на светлината и осветителни решения. В групата работят около 33 100 служители в 120 страни по света.

„По-големите приходи на компанията, възлизащи на 3,7 млрд. евро за миналата година, ще доведат и до нови бъдещи инвестиции. Благодарение на централното местоположение на Пловдив в Европа, имаме пряк достъп до основните европейски коридори, което е огромно предимство“, заяви д-р Стефан Кампман, главен технически директор.

Според вицепремиера Томислав Дончев това не е просто фабрика, а завод за светлина. Той сподели, че е горд от всяка инвестиция в страната, най-вече в производството, защото това означава заетост, нови работни места, приходи и индустриално бъдеще на България.

Към момента проекти на обща стойност от около 800 млн. лв. са входирани в Българска агенция за инвестиции и се подготвят да стартират. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на първия завод на технологичния гигант в България. На събитието присъстваха още изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, заместник-кметовете на Община Пловдив Стефан Стоянов и Георги Титюков, районни кметове, кметът на Община Марица Димитър Иванов, представители на областна администрация и др.