Вие сте тук: Начало Новини Структурна реформа предизвиква атракции и съживява туризма

Структурна реформа предизвиква атракции и съживява туризма

Пловдив ще стане град със събития и атракции, които да задържат туристите за повече от един ден.

Това е една от най-важните цели на кмета инж. Иван Тотев, заради които предприема кардинална реформа в досегашната структура.

Според него, културният институт „Старинен Пловдив“ и общинското предприятие  „Туризъм“ следват и обслужват, а не предизвикват събитията. Новата структура, над която все още се работи и ще бъде внесена за гласуване на насрочената за 19 януари сесия на Общинския съвет, предвижда обединението им в нов културен институт, сред чиито основни задачи  ще е именно създаването на атракции. Ще се запазят дейностите по стопанисване и управление на общинската собственост,  вече съществува готовност за въвеждане на електронна система за категоризация на обектите.

Към новия институт ще бъдат включени и всички паметници на културно-историческото наследство, които държавата ще прехвърли на общината, подчерта инж. Тотев. До края на седмицата се очаква областният управител Здравко Димитров да подпише договора за Античния театър, след него постепенно под управление на общината ще преминат Римския стадион, Източната порта, Одеона и други археологически ценности.

С проект за около 300 хил. лв. ще кандидатстваме по програма „Красива България“ за Античния театър, където предвиждаме художествено осветление на сцената и южната страна, гримьорни и асансьор за реквизит, съобщи кметът. В партньорство с общините „Родопи“ и Куклен предстои да бъде разработен проект по оперативна програма „Регионално развитие“ за регионален туристически продукт на стойност до 500 хил. лв. „Информационна система за атракции“.

Предлагането на маршрути и прилагането на нови за Пловдив техники, макар и отдавна използвани по света, също могат да задържат туристите за по-дълго в града. Сега чужденецът отива до Античния театър, слиза, разглежда и след минути си тръгва, но когато му предоставим маршрут с гид-слушалки и с разказвателна част, той може да разглежда и да се вглежда в детайлите поне два часа, посочи като пример инж. Тотев.

Междувременно той е възложил на заместник-кмета Стефан Стоянов да преразгледа едно по едно всяко от заложените в културния календар събитие откъм неговата икономическа ефективност. Ще спрем да спонсорираме събития, към които няма интерес, категоричен е инж. Иван Тотев.