Вие сте тук: Начало Новини Стартира реконструкцията на бул. „Васил Априлов“, следва „Коматевско шосе“

Стартира реконструкцията на бул. „Васил Априлов“, следва „Коматевско шосе“

Освен подмяната на паважа с асфалт, са предвидени всички дейности за изграждането на един изцяло обновен модерен път.

„Стартът на пълната реконструкция на бул. „Васил Априлов“, една от най-старите пловдивски улици, проектирана от Йосиф Шнитер в първия общ устройствен план на града, е исторически момент в битието на Пловдив.“

Това заяви кметът на Пловдив и кандидат за втори успешен мандат инж. Иван Тотев, който заедно със заместник-кмета на общината инж. Димитър Кацарски и управителят на ВиК ЕООД – Пловдив Спартак Николов направи символичната първа копка на обекта.

„През последните управленски мандати проблемът с паважната настилка, несъответстваща на все по-интензивния автомобилен трафик, неведнъж бе поставян, но действия не последваха. През 2011 г. нямаше проектна готовност. Направихме прекрасен проект и осигурихме финансиране“, посочи инж. Тотев.

Освен подмяната на паважа с асфалт, са предвидени всички дейности за изграждането на един изцяло обновен модерен път. Предстои пълна рехабилитация с подмяна на три водопровода и канализацията, изграждане на дублираща канализация и вкарване на всички улуци в нея, ново осветление, тротоари и паркоместа пред Медицинския университет. Пътното платно се разширява с 2 метра, като габаритите са 2 по 2 пътни ивици.

Проектът включва отсечката на „Васил Априлов“ от колелото на Централна гара до бул. „Шести септември“, където се предвижда кръгово кръстовище. За 12 месеца трябва да приключи първият етап до ул. „Войнишка слава“, който е разделен на три подетапа. Ремонтните дейности започват пред кино „Гео Милев“ до ул. „Любен Каравелов“, продължават до „Пещерско шосе“, а после – до „Войнишка слава“, като стойността от близо 7 млн. лв. се осигурява от общинския бюджет.

Реконструкцията стартира с разширението на пътя и подмяна на тротоарите, така че затварянето на пътното платно за движение се очаква към края на месеца. Съпътстващи дейности са замяната на паваж с асфалт по ул. „Любен Каравелов“ и „Гладстон“ в отсечките между бул. „Васил Априлов“ и „Руски“, където също предстои пълна реконструкция.

Проектът включва и велоалеи. Инж. Иван Тотев подчерта, че трасета за колоездачи се предвиждат при всички нови или обновяващи се булеварди и улици в града, така че с изградените 48 км по транспортния проект, общата им дължина ще надхвърли 60 км.  По думите на кмета, на 20 октомври предстои да стартира изпълнението на друг много важен за Община Пловдив проект – пълната реконструкцията на „Коматевско шосе“.