Вие сте тук: Начало Новини Стартира процедура за проектиране на важни пътни отсечки

Стартира процедура за проектиране на важни пътни отсечки

Нов мост над Марица, бул. „Северен”, пътна връзка между Асеновградско и Кукленско шосе оформят вътрешния ринг и разтоварват трафика в центъра на Пловдив.

След като разработи подробно-устройствени планове /ПУП/ и необходимите комуникационни схеми, тези дни общината стартира процедурата по възлагане на проектирането на бул. „Северен”, съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Чрез новия булевард ще се осъществи връзката между моста на Адата и пътя към Карлово. Полудетелина се предвижда на бул. „Васил Левски”, така че входът и към двете посоки да става с десен завой.

По този начин правим голяма част от вътрешния ринг на Пловдив, който да свързва моста на Адата с гара Филипово и бул. „Победа”, коментира кметът. Стойността на проекта е 240 хил. лв., а срокът за изпълнение – 60 дни.

За първи път от много години предстои строителството на мост над Марица на ново място. Съоръжението ще е западно от железния мост и ще свързва булевардите „България” и „Копривщица”. Това е много важен мост, който подпомага безконфликтното  прехвърляне на трафика от район „Северен” в „Западен” без преминаване на прелезите, които поне в 20-годишна перспектива няма да бъдат премахнати. Сумата за проектиране е 150 хил. лв. заедно с развръзките към булевардите „Копривщица”, „Марица-юг” и „България”.

Предвидената, както и другите два обекта, в Общия устройствен план пътна връзка между Асеновградско и Кукленско шосе също е включена в процедурата по възлагане на проектиране, като за нея са определени 100 хил. лв.

Всички съществуващи и предвиждани по други проекти велоалеи и тяхното надграждане до единна система за управление също се възлага за проектиране. С приключването на тази процедура ще имаме цялостна велокарта на Пловдив с техническите измерения, със зоните за паркиране и дори със съответната сигнализация, където е необходима за преминаване на кръстовищата.

Реализацията на един-два обекта предстои да започне още догодина, отбеляза кметът. Един от основните фокуси през първата година от мандата ни беше създаването на проектна готовност на общината. Стартирахме подготовката за много бъдещи проекти. В момента се проектират Голямо Конарско шосе, бул. „Руски”, „Васил Априлов” и „Шести септември”, подчерта инж. Тотев.