Вие сте тук: Начало Новини Стартира последният етап от обновяването на Главната пешеходна зона в Пловдив

Стартира последният етап от обновяването на Главната пешеходна зона в Пловдив

След ремонта градът под тепетата ще е с най-дългата и най-благоустроената пешеходна улица в България

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев даде старт на реконструкцията на ул. „Райко Даскалов” от подлеза на бул. „Шести септември” до Пешеходния мост.

След три месеца, колкото е срокът за изпълнение, Пловдив ще има не само най-дългата, но и най-благоустроената централна пешеходна улица в страната, която със страничните пешеходни улички, освен 3-те километра по права линия, ще надхвърли 4 километра, коментира инж. Тотев.

Предвижда се нова настилка, нова канализация, канали за кабелните мрежи, нови зелени площи с поливна система, отдих за кът и модерна детска площадка.

Реконструкцията е част от големия проект на Община Пловдив за обновяване на тротоарите и пешеходните зони. В него са включени също ул. „Хан Кубрат” до Археологическия музей” и ул. „Висла”.

Кметът увери, че амбициозната програма за разширяване на пешеходните зони в града ще продължи през целия мандат, още повече, че пловдивчани одобряват тази политика. Всяко обновено пространство в центъра на Пловдив става открита сцена за творчески изяви, които обогатяват културния календар. Това, според инж. Тотев, е важно за кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.

Само за десетте дни от началото на май са реализирани 12 хил. лв. приходи от продажбата на билети за посещение на културни обекти. За сравнение, през цялата 2011 г. постъпленията са били не повече от 35 хил. лв., отбеляза кметът.