Вие сте тук: Начало Новини Стартира изграждането на стратегическия за Пловдив обект „Модър-Царевец”

Стартира изграждането на стратегическия за Пловдив обект „Модър-Царевец”

Първа копка на строителството на железопътния участък Стамболийски – Пловдив по ОП "Транспорт".

За Пловдив е много важно да има бързи железопътни транспортни връзки до София, Европа и Турция, но всеки един пловдивчанин ще ви каже, че подлезът „Модър-Царевец” е най-важната тема за хората, особено за тези от тях, които живеят от двете страни на жп-линията. Това подчерта кметът на Пловдив инж. Иван Тотев при старта на строителството на железопътния участък Стамболийски – Пловдив.

На официалната церемония, на която символичната първа копка направиха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, генералният директор на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев и представителят на изпълнителя, освен кмета инж. Тотев, присъстваха още търговското аташе на Република Австрия Михаел Ангерер,  областният управител на Пловдив Венцислав Каймаканов, председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов, народни представители, заместник-кметовете и районните кметове,  общински съветници, директорите на общинските предприятия и много граждани.

„Модър-Царевец” е така важно съоръжение за Пловдив, тъй като е неизменна част от вътрешния транспортен ринг на града, отбеляза инж. Иван Тотев. Общината има проектна готовност за четирилентов път както до бул. „Свобода”, така и до „Александър Стамболийски”. В момента се проектира мостът от „Александър Стамболийски” до „Асеновградско шосе”, както и мостът, който ще свърже булевардите „Копривщица”, „България” и предстоящия за реализация „Северен”.

Кметът благодари на министър Данаил Папазов и Министерството на транспорта, че включиха изграждането на подлеза като част от проекта „Модернизация на железопътния участък Септември – Пловдив – част от Трансевропейската железопътна мрежа”, за което допълнително бяха отпуснати средства в размер на 3,2 млн. лв. След приключването на обекта към средата на 2015 г. Община Пловдив е готова със своята част от задачата – да построи пътя под съоръжението, увери той. Така се решава и един огромен социален проблем. В момента за да се отиде от район „Западен” в „Южен” и обратно се обикаля почти до Централна гара, каза още инж. Тотев.

Подлезът ще свърже двата района и ще помогне за облекчаване на трафика. За безопасното преминаване на гражданите над железопътната линия е предвидено изграждането на две пасарелки. Едната ще бъде временна до приключването на строителните работи по подходите към подлеза и реконструкцията на улиците „Царевец” и „Модър”. Другата ще е постоянна за преминаване на пешеходци над жп-линията на ул. „Елин Пелин” в квартал Прослав. Пасарелките ще са оборудвани с асансьори и пригодени за лица с намалена подвижност, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

Само в рамките на няколко седмици започна реализацията на цялата пътна отсечка от Септември до Пловдив. С този проект в региона се инвестират над 300 млн. лв. Отсечката, която стартираме днес е 15 км, като целият участък е 53 км, а след  завършване на обекта скоростта на влаковете ще е 160 км/ч, подчерта той.

Проектът се осъществява със съфинансиране от Кохезионния фонд, чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г.