Вие сте тук: Начало Новини Стартира големият транспортен проект на Пловдив

Стартира големият транспортен проект на Пловдив

В общината бе подписан договора с избрания за консултант консорциум "УИГ".

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и Георги Георгиев -  управител на консорциум „УИГ“, избран за технически консултант за изпълнение на дейности по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Пловдив“, подписаха договора, с който започва работата по изпълнението на проекта.

До средата на 2015-та година в Пловдив трябва да бъде изградена система за управление на градския транспорт, да се въведе електронно таксуване на пътниците, както и да бъдат изградени информационни табла на спирките. Проектът, който е на стойност около 44 милиона лева, предвижда още обновяване на светофарите на основните кръстовища и изграждането на 48 километра велоалеи.

През тази година ще стартират процедурите за избор на изпълнители за компонентите система за управление на градския транспорт и управление на светофарите, съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Той допълни, че ползите за пловдивчани от реализирането на проекта ще се огромни – ще се подобри обслужването, а контролът ще стане по-прецизен.

Билетите и картите за пътуване ще се продават от общината, което ще даде реална картина за пътникопотока и хората, които ползват услугата. Това ще позволи да са продават комбинирани билети – за автобус и музей например.

Проектът „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Пловдив“ се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие“.