Вие сте тук: Начало Новини Стълбите на Каменица стават поредната атракция на Пловдив

Стълбите на Каменица стават поредната атракция на Пловдив

Водна каскада, зеленина, осветление и пейки предвижда проектът, чийто старт бе даден от кмета Иван Тотев.

Стълбите на Каменица в центъра на Пловдив ще се превърнат в любимо място както за пловдивчани, така и за гостите на града, заяви кметът инж. Иван Тотев при старта на тяхната реконструкция.

Стълбите, които водят от Главната към Дановия хълм, са във вида си отпреди десетки години и едно от последните места в централната градска част, което все още не е социализирано. Сред основните приоритети на управлението ни е да направим привлекателни за посещение места извън основната пешеходна зона, подчерта инж. Тотев.

Водна каскада с хидроизолация, много зеленина, осветление, пейки и други подходящи за сядане елементи по стълбите предвижда одобреният от Националния институт за недвижимото културно наследство. Стойността е около 150 хил. лв., а срокът за изпълнение - два месеца. Реконструкцията ще се извърши от ОП „Жилфонд”, като подизпълнител ще се търси само за водните ефекти.

Качат ли се хората по стълбите, само още три минути нагоре - и могат да се озоват до Часовниковата кула на върха на тепето в  прекрасната градинка с фонтанче, която миналата година ОП „Градини и паркове” възстанови, отбеляза кметът.

Срещу погледите на насядалите по стълбите около водната каскада се пада сградата, в която се е помещавал един от най-емблематичните някога хотели на Пловдив, датиращ сред най-старите фотографии от началото на миналия век като „Хотел Берлин”, за който също се предвижда обновяване на фасадата.

След обновяването на зоната около площад „Аптека Марица”, изпълнението на проекта за Стълбите е предпоследната стъпка към голямата концепция за обновяване на централна градска част, като последната крачка ще е реконструкцията на площад „Централен”, за който в края на юни започваме разглеждане и одобрение на проектните предложения, допълни кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Предвижда се зоната около ремонтните дейности да бъде затворена за преминаване, а за да не се чудят гражданите какво се случва, е направена изложба с фотоси, показваща как ще изглеждат Стълбите на Каменица след реконструкцията. Фотогалерията веднага предизвика голям интерес сред пловдивчани.