Вие сте тук: Начало Новини Спасяват стотици дървета в „Лаута“ с нов проект на ул. „Цветан Лазаров“

Спасяват стотици дървета в „Лаута“ с нов проект на ул. „Цветан Лазаров“

През следващата седмица започва нова залесителна акция в южната страна на парка.

Новата улица „Проф. Цветан Лазаров“, която ще свърже Зона А 12 в район „Тракия“ с бул. „Санкт Петербург“, ще бъде препроектирана през 2016-та.  Причината – да бъдат спасени от  отсичане стотици дървета в парк „Лаута“ – нещо важно, което не е било предвидено в досегашния проект и извършената през 2010 година промяна на подробния устройствен план. Това съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

В новия проект се предвижда габаритите на пътната отсечка да бъдат намалени  и от 4-лентова тя да стане 2-лентова. По този начин ще бъдат спасени над 350 дървета, някои от които на по 70 години, каза  инж. Тотев. Той обясни, че новият път ще е с един тротоар от страната на стадион "Локомотив" и с мантинела от страната на "Лаута", ще бъде заложена и велоалея.

„Опазването на зелената система на Пловдив e от приоритетно значение за нас. Политиката на общината е да разширява зелените площи в града и в тази връзка следващият вторник започва мащабна акция по залесяването на 20 дка в парк Лаута – юг. Ще засадим за начало 70 липи и 30 чинара, аз лично ще участвам в залесяването“, обяви кметът Иван Тотев.