Вие сте тук: Начало Новини Сняг над 60 сантиметра, ситуацията е под контрол

Сняг над 60 сантиметра, ситуацията е под контрол

60 см достигна снежната покривка в Пловдив. Снегът ще продължи да вали до ранния следобед, а след временно спиране – отново в неделя.

От тази сутрин обаче има промяна в синоптичната прогноза: вместо минус 17 - минус 18 градуса, температурите в следващите дни няма да паднат повече от 7-8 градуса под нулата. Актуалните новини за зимната ситуация съобщи на пресконференция тази сутрин кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Новият сняг е пухкав, не се сляга и прави шапка върху настилките, създавайки впечатлението, че улиците не са чистени, макар че цялата техника е работила без спиране и продължава да е на ход, като са сменени само шофьорите, обясни той. От сутринта се набляга на вътрешнокварталните улици, а до вечерта булевардите трябва да са на асфалт, очерта основните задачи инж. Тотев.

Градският транспорт се движи в рамките на нормалното за тежките зимни условия. От 285 автобуса в ранната утрин не са излезли само 13, което е около 4 процента. Средното закъснение в разписанията е 10 минути, но с напредването на деня се преодолява, разказа заместник-кметът инж. Александър Държиков.

Единствено № 66 не е успял да спази маршрута си заради непроходимост в кв. „Изгрев”. Там на ул. „Герлово” снегорините не са успели да почистят заради спрени на пътя снощи леки коли и бусове. С помощта на Общинска полиция собствениците им са били издирени и им е оказано съдействие за преместване на автомобилите. Кварталът обаче не е останал без транспорт, тъй като движението по другите три автобусни линии - № 5, 6, 26, е било редовно, уточни инж. Държиков.

Своевременно е отстранена повредата на намиращата се на кръстовището между булевардите „Мария Луиза” и „Източен” светофарна уредба. Добра е координацията между различните институции, увери заместник-кметът. Той допълни, че към момента няма тревожни данни за нивото на Марица. Хора от общината са на баража и през три часа подават информация за състоянието на реката. Снощи нивото е било 100 см, а тази сутрин – 90 см.

Днес ОП „Чистота” зарежда 1000 т пясък, сол има достатъчно до следващата седмица, когато ще се получат нови доставки, обясни инж. Иван Тотев. 10 фадроми са на разположение за разчистване на затрупани със сняг улици извън маршрутното разписание на снегопочистващата техника, служителките, които извършват ръчен труд, са концентрирани по кръстовищата, спирките и подлезите, така че  почистването на междублоковите пространства засега е оставено на съзнанието на гражданите, допълни той.