Вие сте тук: Начало Новини Сензационен надпис обръща историята: Античният театър в Пловдив е по-стар

Сензационен надпис обръща историята: Античният театър в Пловдив е по-стар

От находката става ясно и името на първия градоначалник на древния и вечен град.

Надпис върху колона, открит на Античния театър в Пловдив, сензационно обръща историята на града.  От него става ясно, че великолепното съоръжение е по-старо, отколкото се считаше досега, както и името на първия градоначалник на нашия древен и вечен град.

Надписът е разчетен от преподавателя по старогръцки в СУ "Св. Климент Охридски" Николай Шаранков.

Античният театър в Пловдив е строен през 90-те години на I век сл. Хр., а не през 116-117 години от II век сл. Хр., тоест с 20-30 години по стар. Това става ясно от въпросния надпис, който е открит в стълбище на Античния театър.

"Текстът се отнася за Тит Флавий Котис, който е бил първожрец на императорския култ в провинция Тракия. Той е наследник на последните тракийски царе. Това е първата информация за него, от която става възможно датирането на Античния театър в по-ранен етап", обясни Шаранков.

"На човека, който е от своите предци, е първенец в провинцията, трикратен първожрец на провинция "Тракия" и градовете в нея, юридически представител на митрополията и отговорник за строителните работи, който по време на мандата си като първи архонт украси със великолепни сгради родината си", гласи буквално надписът.

Тит Флавий Котис е бил наследник на тракийски царе.

Освен първожрец на цялата провинция заема и ред длъжности в града - съдебен представител, отговорник за строителството, архонт - т.е. кмет.

Именно по време на този си архонтски мандат Котис е укрисил града с великолепните сгради, сред които и Античният театър.

"Той всъщност е първият градоначалник на Филипопол, който познаваме", категоричен бе Шаранков.

Неговите потомци пък заемали ръководни постове в града чак до IV век, което доказва, че тракийските първенци успели да запазят властта си във Филипопол дълго време. Очевидно са били и много богати, тъй като в Античността се е работило с лични средства.