Вие сте тук: Начало Новини Съкровище от 40 римски монети откриха при разкопките на Одеона

Съкровище от 40 римски монети откриха при разкопките на Одеона

Находката датира от III-ти век, от времето на династията на Северите.

40 сребърни римски монети, сечени при династията на Северите, бяха открити при археологическите разкопки на Одеона. Новината съобщиха кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и ръководителят на обекта Мая Мартинова.

Това е една чудесна находка на финала на археологическата кампания 2012, обобщи археологът Мая Мартинова. Монетите са открити на едно място, което говори, че са били съхранени при извънредна ситуация или бедствено положение и укривателят по-късно не е успял да ги вземе. Съкровището е от монети, сечени при римските императори от III-ти век Гордиан I, Гордиан I I, Максимин Тракиец, Александър Север, става въпрос предимно за представители на династията на Северите.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев заяви, че находката е прекрасен завършен на археологическия сезон 2012. При старта на разкопките споделих желанието си да намерим колкото се може повече монети, тъй като те дават много допълнителна информация за града, за търговските отношения, за почитаните императори и за визуалната представа за града, заяви кметът. Той отчете като много успешен сезон за Одеона.

До края на ноември ще работим, а напролет ще продължим с проектиране и изграждане на обект, който да бъде готов да приеме посетители по подобие на Римския стадион, каза още инж. Тотев. Той допълни, че същевременно ще продължат археологическите разкопки, така че да се свърже Одеона с централното ниво и от там със западните пропилеи, за да се върне естествената връзка, която е имало между двата обекта.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев съобщи, че в проекто-бюджет 2013 се предвидени 400 000 лева за археологически разкопки за следващия сезон. Припомням, че тази година за пръв път от 30 години общината отдели средства, за да финансира нови археологически проучвания.