Вие сте тук: Начало Новини Събитийният туризъм – акцент в Шестата международна среща на туроператорите

Събитийният туризъм – акцент в Шестата международна среща на туроператорите

Рекордните над 110 участника от 16 държави участват в поредното издание на престижния форум.

В Пловдив на 23.04.2015 г. официално бе даден старт на Шестата международна среща на туроператорите, която ще посрещне чуждестранни и български туроператори и медии с цел популяризирането на България,  град Пловдив и региона като конкурентноспособна туристическа дестинация.

Събитието бе открито от кмета на Пловдив Иван Тотев в присъствието на зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева, областния управител Розалин Петков, сред официалните гости бе и г-н Жерар де Фровил – представител на Discovery Channel. Специален гост на престижния форум бе кметът на град Солун - г-н Янис Бутарис.

„Добре дошли в Пловдив - културната столица на Европа през 2019! Това събитие стартира преди 3 години и все повече се разраства. Два пъти в годината градът събира всички заинтересовани от туризма в тази част на света.“ –с тези думи откри форума кметът на град  Пловдив – инж. Иван Тотев и пожела успешен форум с много нови партньорства и бизнес начинания.

„Много съм щастлив да съм тук, С Пловдив сме много близки, имаме обща история, съседи сме и това е добра възможност да работим съвместно и да развиваме заедно бизнес. С общи усилия можем да подобрим средата, в която живеем.“ – с тези думи кметът на Солун Янис Бутарис приветства участниците в Шестата Международна среща на туроператорите.

Зам.-министър Ирена Георгиева подчерта, че сътрудничеството между държавата и общините е формулата, която е най-успешна за развитието на туризма. Фокусът, който Министерството на туризма си поставя тази година е културно-историческото наследство на България.

Рекордните над 110 организации от 16 държави са заявили участие в Шестата международна среща на туроператоритеСред тях ще присъстват представители на медии и туроператори от над 16 държави - Великобритания, Франция, Германия, Турция, Алжир, Кипър, Сърбия, Румъния, Хърватия, Грузия и др. За първи път ще има участници от Франция. Сред специалните гости е Жерар де Фровил от Discovery Channel.

За Шестата международна среща на туроператорите акцент е събитийният туризъм,  който е неотменна част от спечелването на  титлата Европейска Столица на културата, през 2019г.

Инициативата се организира от Община Пловдив чрез Общинско предприятие „Туризъм“, съвместно с Министерството на туризма и има за цел да популяризира България и града и региона като конкурентноспособни туристически дестинации.

Форумът набира все повече популярност сред туристическия бранш в страната и чужбина и печели международен авторитет. Основната цел е Пловдив и региона да бъде популяризирани като туристическа дестинация, да бъдат представени новите туристически обекти и атракции, чиято бройка непрекъснато се увеличава. Друг приоритет е участниците – чуждестранни и български туроператори и медии, представителите на местната власт и туристическия бранш в региона, да имат възможността да се запознаят и създадат лични контакти, да обменят опит и да бъдат поставени основните на бъдеща съвместна дейност. Интересът към всяка следваща среща расте, участвалите до момента са над 400 организации. Това са медии и туроператори от Великобритания, Гърция, Сърбия, Турция, Румъния, Италия, Русия, Украйна, Алжир, Индия, Словения, Грузия, Египет, Мароко и много други държави дават висока оценка на събитието. Особен интерес представляват работните срещи, организирани през втория ден от срещата, тъй като те предоставят възможност за директен контакт с потенциални партньори. По желание на участниците от предходните издания увеличаваме времето за тези бизнес контакти. Голяма част от участниците споделят удовлетворението си от поставянето на начало на успешни сътрудничества.

За успешното развитие на форума помага съвместна работа с туристическия бранш на местно ниво - програмата се изпълнява с активното съдействие на представители на хотелиерския, ресторантския, транспортния и други видове бизнес, свързани с туризма. На национално ниво община Пловдив сътрудничи с туристическите асоциации, както и с българските търговски представители в чужбина.

В последните години Пловдив успешно се развива като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм. По последни данни, предоставени от НСИ  градът бележи 10,16% ръст на реализираните нощувки за  януари/февруари 2015 спрямо януари/февруари 2014 , като и 10,54% ръст на туристите в град Пловдив и 10,53% ръст на приходите от нощувки.  Измежду всички водещи градове в България – Пловдив е с най-добри показатели за първите 2 месеца на 2015та година. 800 000 души  са преминали през Пловдив през изминалата година. Тези ръстове се дължат на успешното популяризиране на Пловдив като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм.

Спечелената титла „Европейска столица на културата за 2019 г.“ и всички стартирали проекти и събития, както и богатата културна програма, която ще се реализира, ще осигурят устойчив ръст на туристите и през следващите години. Многобройните събития и международни фестивали осигуряват постоянен поток от български и чуждестранни посетители. Пловдив е избран и от специализираното издание Lonely Planet като шестият най-добър град в света, който трябва непременно да бъде посетен през 2015-та година. Очакванията са през 2019 г., когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, градът да бъде посетен от над 3 милиона туристи.