Вие сте тук: Начало Новини С церемония в Пловдив поставиха началото на първото детско полицейско управление

С церемония в Пловдив поставиха началото на първото детско полицейско управление

Инициативата ще обхване над 4000 деца в цялата страна, като ще бъдат открити 199 детски районни управления.

 

В Пловдив стартира първото полицейско детско управление. Началото беше дадено от кмета на Община Пловдив инж. Иван Тотев, заместник-министъра на вътрешните работи Филип Гунев, директора на ОД на МВР – Пловдив Христо Разсолков, началника на IV-то РУП Сивлин Бабаджанов, директора на РИО Иванка Киркова, заместник-кметовете Стефан Стоянов и Георги Маринов, кмета на район „Централен” Георги Стаменов. Ученици от 4-ти клас на СОУ „Свети Паисий Хилендарски” са първите, които получиха грамоти, специални светлоотразителни жилетки, тениски и значки и които ще се обучават в рамките на две години.

„Община Пловдив се ангажира към тази програма и към това, което ще се случи във времето за обучение. Това е ползотворно и полезно начинание, тъй като ще бъдат формирани още в най-ранна детска възраст знания и умения и то лично от полицейските представители” , заяви кметът Иван Тотев. Според него по този начин ще се създаде отношение в обществото, отношение към града, както и чувство за справедливост у децата. Той сподели, че се надява тази програма да се превърне в един процес и трайно да залегне в образователната програма.

Инициативата ще обхване над 4000 деца в цялата страна, като ще бъдат открити 199 детски районни управления. Целта е да се даде възможност на децата да разберат каква е работата на полицаите, да бъдат обучени на неща, които ще им помогнат в живота и ще са им от полза – като оказване на първа помощ например. Те ще бъдат научени как да се отбраняват, как да разрешават конфликти, как да спазват правилата за движение по пътищата.

След официалната церемония децата успяха да се качат на полицейските мотори и в служебните автомобили, да се запознаят в четириногите полицейски кучета и лично да разговарят с присъстващите полицаи.