Вие сте тук: Начало Новини С повече участници и гости от Италия започна петото издание на дефиле „Вино и гурме“

С повече участници и гости от Италия започна петото издание на дефиле „Вино и гурме“

Петото издание на дефиле „Вино и гурме“ започна. Официалният старт на събитието дадоха кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, заместник-ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Йорданка Алексиева и председателят на Съвета по туризъм инж. Любозар Фратев.

Дефилето „Вино и гурме“ дава добавена стойност към събитийния живот на града ни и предоставя нови възможности. От години говорим, че Пловдив е център на много винени маршрути, но през последните 6-7 години започнахме по-активно да работим в това направление. Наред с другите дадености на Пловдив тези нови възможности дават устойчив ръст на туризма, подчерта кметът Иван Тотев. Той благодари за работата на Съвета по туризъм, Министерството на туризма, „Старинен Пловдив“ и УХТ.

Традиционно всяка следваща година има повече участници в инициативата. 32-ма винопроизводители, ресторантьори и други производители на храна ще предлагат своите продукти, като за втори път има и чуждестранен участник, този път от Италия, информира инж. Любозар  Фратев.

Ценя високо последователната Ви работа и енергия, с която реализирате редица инициативи като Дефилето, с което допринасяте за напредъка на туризма в региона и развитието на сектора на национално ниво, подчертава в поздравителен адрес до организаторите министър Николина Ангелкова.

Oткриването на пролетния сезон на виното бе съпроводено от богата музикална програма на Ансамбъл „Елика“.

Дегустациите са с начален час 11:00 и продължават до 19:00 часа, а в неделя до 18 часа. В късните часове събитието продължава в три заведения в Капана. В двата дни на фестивала – 11-ти и 12-ти май 2019 г., посетителите могат да се запознаят отблизо с историята на Пловдив и културата на виното и храната.

Организаторите заедно с Plovdiv CityCard подготвиха и специално туристическо предложение: Plovdiv City Card – Дефиле „Вино и гурме“. То е лимитирана серия City Card, която важи само за 11-ти и 12-ти май 2019 г.

На откриването на събитието, което се състоя в началото на улица "Съборна" в Стария град, присъстваха заместник-кметът по култура и туризъм Александър Държиков, директорът на ОИ "Старинен Пловдив" Йордан Илиев, много пловдивчани и гости на града.