Вие сте тук: Начало Новини С музикален поздрав, вкусни гозби и много настроение започна фестивалът „Вкусът на Пловдив”

С музикален поздрав, вкусни гозби и много настроение започна фестивалът „Вкусът на Пловдив”

Шеф-готвач Иван Звездев приготви вкусен агнешки курбан по пазарджишка, пъстра рецепта за откриването на третото издание на „Вкусът на Пловдив“

От 23.05.2019 г. до неделя - 26 май, освен Европейска столица на културата, Пловдив става и кулинарна столица на България. Началото на трето издание на фестивала "Вкусът на Пловдив" постави Кметът на града инж.Иван Тотев, който след като поздрави присъстващите разля и първите порции курбан, приготвен по вкусна пазарджишка рецепта от шеф-готвач Иван Звездев.

В откриването участваха също инж. Александър Държиков - заместник-кмет по култура и туризъм на Община Пловдив, Георги Стаменов, кмет на район Централен, Еню Енев, председател на Сдружението на ресторантьори и хотелиери "Тракия", Гергана Кабаиванова, управител на Фондация "Локалфууд.бг" и организатор на Фермерски пазар - Пловдив, Йордан Илиев - директор на ОИ "Старинен Пловдив", Людмил Каравасилев - мениджър „Корпоративни комуникации“ на МЕТРО, основен партньор на фестивала и обичаният шеф-готвач Иван Звездев.

Шатрите на "Вкусът на Пловдив" са разположени от двете страни по ул. "Райко Даскалов" (Малката Главна) от пл. Римски стадион в посока подлеза на аптека „Марица“), а в няколко зони са поставени декорирани пейки за удобство на гражданите.

На Малката главна до неделя участват с вкусни деликатеси, хапки, сладкиши, месни продукти, разядки, хляб, суши, плодове, скара, бира и много други изкушения пловдивски топ ресторанти, занаятчийници за храни и 12 производители от Фермерски пазар Пловдив.

В демонстрациите и дегустациите на храни и ястия се включват ресторантите Мемори, Хемингуей, Ноте де Вино, Сол и пипер, Одеон, Опера, Торо Гранде, Джъмп, ресторант Централ, сладкарници Долче Фелини, Но Сенс, Фабрик, и други, а топ-готвачи през следващите дни ще показват как се приготвя вкусна храна по оригинални рецепти с качествени български продукти.

За пловдивчани ще готвят шеф Александър Бърдаров – Мемори, шеф Росен Чакъров – Хемингуей, шеф Юри Велев – Метро Академия, шеф Стоян Рахов – Рафи, шеф грил Данчо и други.

Две от шатрите са на занаятчиите от РЗК- Пловдив, които предлагат дървени и керамични съдове, солници, лъжици, дъски за хляб, украшения, свещи и много други сувенири за дома и семейството.

Фермерският пазар, който вече 7 години презентира богатството на местните вкусове и храни от цялата Пловдивска област представя кашкавал, сирене, прочутият садовски фъстък, плодове и зеленчуци от ферми, пчеларски продукти, кракери от сушени зеленчуци и семена, лютеници, вино, хляб и други.

В годината, в която МЕТРО празнува „20 години в България“, като началото е поставено точно с отварянето на магазин в Пловдив, на голяма шатра се представя най-доброто, което магазините от веригата предлагат - качествени телешки меса, риба и морски дарове и много други.

Шеф готвачите на 3 пловдивски ресторанта „Щастливци под тепето“, „Атлас“ и кетъринг фирма помагат в павилионите на МЕТРО, демонстрирайки различни и разнообразни техники в приготвянето на продуктите по традиционни български рецепти в Метро Академия.

В музикално-артистичната програма по време на откриването участваха танцьори от ансамбъл Тракия, деца от школи за спортни и изпълнители от Пловдив, имаше хапки и почерпки за всички минувачи в зоната около Римски стадион.

Събитието се организира от Сдружение на ресторантьорите и хотелиерите „Тракия" - Пловдив, Фондация LocalFood.bg, Община Пловдив, БХРА, РЗК - Пловдив, Сдружение на професионалните готвачи, клуб "Орфей Уелнес" и МЕТРО, основен партньор.