Вие сте тук: Начало Новини С модерни технологии и обновени зали библиотека „Иван Вазов” улеснява и привлича читатели

С модерни технологии и обновени зали библиотека „Иван Вазов” улеснява и привлича читатели

Личен интернет профил на всеки един читател, както и дигитализация на част от ценните книги са едни от последните нововъведения в работата на Народна библиотека „Иван Вазов” в Пловдив. Проектът е изцяло в услуга на гражданите, за да може все повече пловдивчани да се възползват от услугите и да посещават читалните. Това стана ясно на съвместна пресконференция на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев с директора на институцията Димитър Минев и заместник-кмета по култура Александър Държиков.

Със собствения си профил читателите могат да заявяват книги или да презаверяват такива, да следят датата на връщане, както и да получават информация за най-новите издания.

Дигиталният портал на библиотеката е съвместен проект с Община Пловдив  стойност 586 778,77 евро, който се реализира с финансовата подкрепа на Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Чрез неговото изпълнение се провежда първата цялостна програма за дигитализация на движимото и недвижимото културно-историческо наследство от фондовете на най-важните културни институции на територията на Община Пловдив: Народна библиотека „Иван Вазов“, Регионален исторически музей, Регионален етнографски музей, Регионален археологически музей, Общински институт „Старинен Пловдив“ и Градска художествена галерия.

До момента библиотека „Иван Вазов“ е успяла да дигитализира над 50 000 единици, за които е осигурен и онлайн достъп. В това число са всички броеве на 61 периодични печатни издания, излизали преди 1944 г. Интересна е и колекцията от картографски и графични издания, както 95 монументални произведения на пловдивски автори. Дигитализирани са и ръкописи, както и старопечатна книжнина от края на 19 век.

„Библиотеката е като интернет търсачка. Работата ни е да насочваме и да намираме информация за това, което хората търсят“, обясни Димитър Минев и уточни, че напоследък работата им е насочена все повече към децата и учениците, които вече започват да четат книги от детската градина. Обновени са читалните, ремонтиран е дворът на Детския отдел на библиотеката и се работи по програмата „Пловдив за младите“, където е обърнато внимание особено на децата със специални образователни потребности.

„Целта на екипа ни е да привлече повече читатели и посетители“, посочи директорът на библиотеката Димитър Минев.

Хората с двигателни увреждания и майките с малки деца спокойно могат да посещават библиотека „Иван Вазов“, тъй като вече е изградена и специална за целта рампа.