Вие сте тук: Начало Новини С кръгла маса и велошествие в Пловдив представиха алтернативната градска мобилност

С кръгла маса и велошествие в Пловдив представиха алтернативната градска мобилност

Символична обиколка на Гребната база с велосипеди направиха днес заместник-министърът на регионалното развитие  Деница Николова, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, заместник-областният управител Димитър Керин и десетки ученици по повод Деня на алтернативната градска мобилност.

„Радостно е, че все повече хора и цели семейства използват велоалеите на Пловдив за разходка и спорт в свободното си време. От 115 км велоалеи в България, изградени по оперативна програма „Региони в растеж „, 48 километра са изградени нашия град”, подчерта кметът Иван Тотев.

Напоследък все по-актуална е темата за изграждане на култура за движение, особено когато говорим за затлъстяването при подрастващите, навлизането на високите технологии, компютри, смартфони, които отвличат вниманието от активния живот, който пък ни прави по-здрави, подчертаха участниците.

„В Пловдив в следващите няколко години велоалеите ще надвишат над 60 километра с проектите, които ще реализираме, с което предоставяме все повече възможности за алтернативен начин на придвижване”, обясни инж. Тотев.

Според плановете поне още 20 км велоалеи ще бъдат изградени, като ще бъдат проектирани и нови трасета. От парк Лаута през булевардите „Найчо Цанов“ и „Христо Ботев“ до Чифте баня, а същото така и през Сточна гара към Централна гара, от булевард „Васил Априлов“ към МОЛ – Пловдив, по „Пещерско шосе“ и улица „Перущица“.

Във велошествието се включиха заместник-кметът Георги Титюков, районните кметове Димитър Колев, Борислав Инчев и Костадин Димитров, председателят на Комисията по младежта и спорта в Общинския съвет Атанас Узунов и членовете й, единственият българин с два златни медала от една олимпиада Николай Бухалов, директорът на общинската дирекция „Спорт и  младежки дейности” Петър Зехтински и др.

11-годишният Йоан Дернев от клуб „Екстрийм“ спечели голямата награда – велосипед, а викторина и томбола за велосипедни принадлежности и различни пособия за спорт и тренировка зарадва  участниците.

По-рано на кръгла маса кръгла маса заместник-министър Деница Николова представи приоритетите за предстоящото Председателство на Съвета на Европейския съюз в ресора на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с акцент върху промотирането на алтернативната градска мобилност.

В работата на форума се включи и председателят на Общинския съвет Савина Петкова.

Инициативата се осъществи в изпълнение на основния приоритет на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз – „Насърчаване на ефективното партньорство – заедно можем повече в ЕС“. Целта й е да постави в центъра на общественото обсъждане темата за градската мобилност, която е интегрална част от европейския въпрос за развитието на интелигентни градове и е пряко свързана с повишаването на качеството на живот, включването на градовете, здравето на гражданите и опазването на околната среда. Тя кореспондира с приоритетите, поставени от МРРБ в рамките на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. в областта на градското развитие и по-конкретно проследяване изпълнението на Градския дневен ред на ЕС и на дейностите по създадените партньорства в рамките на Пакта от Амстердам, които поставят основните и общоевропейските принципи за планиране и развитие на градските зони.