Вие сте тук: Начало Новини С голям интерес Пловдив посрещна националната инициативата на президента на България „Чети с мен“

С голям интерес Пловдив посрещна националната инициативата на президента на България „Чети с мен“

Президентът и кметът четоха български приказки в Цар Симеоновата градина.

Президентът на Република България Росен Плевнелиев и кметът на Пловдив инж. Иван Тотев четоха български приказки в препълнения с деца и родители Виенски павилион в Цар Симеоновата градина. Това стана на 11-ти юни 2016 година в рамките на националната инициатива за насърчаване на четенето „Чети с мен“. За третото издание на кампанията президентът избра „Дядо вади ряпа” на Ран Босилек, а кметът -  „Неволята” на Ангел Каралийчев.

В четенето се включи и принцеса Лаурентин ван Орание, специален пратеник на ЮНЕСКО по въпросите на грамотността и развитието, заместник-кметът на Община Пловдив Амелия Гешева,  актьорът и бивш министър на културата Владимир Пенев; Мартина Вачкова; Божана Апостолова, издател и организатор на „Пловдив чете“; Поли Генова ; Рафи; актрисата Ирмена Чичикова; писателят Георги Господинов; актьорът Валентин Танев; писателят Владимир Левчев; Дони и Нети.

След края на четенето участниците разгледаха павилионите на „Пловдив чете” и се разходиха из обновената Цар Симеонова градина.

По-късно президентът Росен Плевнелиев, принцеса Лаурентин ван Орание и кметът Иван Тотев гостуваха на Годишната конференция „Образование за успех на всяко дете“ на „Заедно в час“ и „Америка за България“, организирана в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

След това те заедно посетихме ателиета на One Design Week в квартал „Капана“, интерактивните инсталации и ъркшоп-изложбата на Дейв Хакенс (Холандия) и „Млад конструктор“ (България) в Градската художествена галерия.