Вие сте тук: Начало Новини Росен Плевнелиев: Изцяло се променя начинът, по който държавата се отнася към децата в риск

Росен Плевнелиев: Изцяло се променя начинът, по който държавата се отнася към децата в риск

Кметът инж. Иван Тотев посрещна президента на България в община Пловдив.

„Изцяло се променя начинът, по който държавата се отнася към децата в риск. България обаче има своята национална стратегия за деинституционализация на децата от домовете за медико-социални грижи и се радвам да видя първите успехи на този нов подход”. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който се срещна днес с ръководството и екипа на МБАЛ-Пловдив. На срещата бяха обсъдени превенцията на изоставянето на новородени деца, както и изпълнението на пилотния за страната ни и Европа проект в тази посока, финансиран със средства от три оперативни програми.

Росен Плевнелиев изрази удовлетворението си от доброто сътрудничество между болниците и социалните институции при осъществяването на превантивна комуникация със семействата, при които има риск да изоставят децата си. Той оцени като „впечатляващ” резултата от доброто взаимодействие, като посочи, че между 50% и 70% от всички деца в риск, остават в семействата си именно благодарение на прeвантивната и ефективна работа. Президентът Плевнелиев изрази увереност, че интегрираният подход на сътрудничество от страна на отговорните институции с всички семейства, които се нуждаят от специфична подкрепа за отглеждането на децата си, ще доведе до успешното изпълнение на стратегията за деинституционализация на децата в България.

В отговор на журналистически въпрос Росен Плевнелиев потвърди намерението на президентската институция да организира абитуриентски бал за младежите, лишени от родителска грижа. “Усилията на ангажираните с въпроса институции са насочени не само към провеждането на този бал, а преди всичко към създаването на възможности за достойно бъдеще за тези млади хора”, подчерта президентът.

По-късно президентът разгледа Дома за медико-социални грижи за деца в града и обсъди с екипа на институцията предизвикателствата пред реформата за деинституционализация на деца в България.

В Община Пловдив държавният глава бе посрещнат от кмета на града Иван Тотев. Президентът разговаря с кмета, областния управител Здравко Димитров и заместник-кметовете на общината, след което се срещна с представители на медиите.