Вие сте тук: Начало Новини Рестарт на строителството на Многофункционалната спортна зала

Рестарт на строителството на Многофункционалната спортна зала

Проектът предвижда изграждането на съвременен многофункционален спортен център с единствения по рода си закрит колодрум.

Кметът на Пловдив Иван Тотев инспектира подновените строителни дейности по изграждането на Многофункционалната спортна зала, известна като Колодрума. В момента там се монтира комбинираната система за отопление и охлаждане. Рестартът на обекта стана възможен благодарение одобрените на 17-ти септември тази година от Министерския съвет целеви 5 628 000 лева.

Кметът Иван Тотев сподели, че времето, през което строежът беше практически блокиран заради непревеждане на дължими суми от бившия министър на финансите, сега депутат от ДПС Петър Чобанов, е използвано от общината за изграждането на пътната връзка между Асеновградско шосе и входовете към подземния паркинг. Подземният паркинг е с капацитет 330 места, а в момента се проектира открит за още 500 автомобила.

През 2015 г. Община Пловдив се надява да получи оставащите  над 10 млн. лева съгласно постановлението на Министерски съвет за държавно финансиране на обекта.  В началото на 2013-та година първият кабинет с премиер Бойко Борисов одобри по бюджета на община Пловдив целева субсидия за капиталови разходи в размер до 24 млн. лв. за извършване на довършителни работи на обекта.

Проектът предвижда изграждането на съвременен многофункционален спортен център с единствения по рода си не само в България, но и в тази част на Балканите, закрит колодрум. Обектът има европейско значение. Това е втората зала с покрит колодрум в Югоизточна Европа след тази в Атина, но по-модерна.

Многофункционалната спортна зала е със застроена площ от 9800 кв.м и РЗП 26 840 кв.м. Проектирана е на 4 нива. Пълният капацитет на залата ще достигне 8400 седящи места, с което ще бъде втората по големина в България и една от най-големите в Югоизточна Европа.