Вие сте тук: Начало Новини Рестарт на проекта „Въча”

Рестарт на проекта „Въча”

До няколко месеца предстои одобрение на идейния проект „Въча”, а в рамките на 12 месеца след това ще е готов и работният проект, прогнозира кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Нито за миг от началото на мандата „Въча” не е преставал да бъде един от най-важните според него проекти за Пловдив. През юни – още докато беше областен управител, експертен съвет разгледа проекта и го върна за доработка и съобразяване с изискванията на няколко министерства.

Минаха вече 8-9 месеца и е време отново да се свика експертен съвет, смята инж. Тотев. На среща със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев преди дни той договори, а днес се получи и официално писмено утвърждаване за създаване на съвместна работна група с представители на министерството и общината.

Тъй като изпълнението на проекта не може да стане по оперативна програма, се търсят други източници за финансиране, като възможни варианти са Световната банка или инвестиционен фонд.

Цената за реализирането на „Въча” ще се знае след като се разработи работният проект, но прогнозната стойност е около 150 млн. лв. Това е по-малко от спряганата преди време сума, тъй като първоначално предвидените чугунени тръби са заменени по проект със стъклопластови, обясни кметът. Опитът от последните няколко години показва, че при конкурсите за строителство, се стига до допълнително поевтиняване с 20-30 процента, допълни той.

Този проект е особено важен, защото случи ли се, пловдивчани и хората от още много градове по пътя ще пият най-чистата планинска вода, мотивира своя хъс да работи за „Въча” кметът, а на скептиците припомня, че преди 50 години малцина са вярвали, че автомагистрала „Тракия” някога ще бъде построена.