Вие сте тук: Начало Новини Решават финансирането на важни за Пловдив 2019 проекти

Решават финансирането на важни за Пловдив 2019 проекти

Предстои на една от следващите сесии на Общинския съвет да бъде подготвено бюджетно предложение за отпускане на средства от общинския бюджет за Фондация „Пловдив 2019“ за проекти и събития, съобщи кметът инж. Иван Тотев. В същото време се очаква и Постановление на Министерския съвет за целево отпускане на 7 милиона лева от държавния бюджет за културна инфраструктура в Пловдив за тази година. Те ще бъдат предназначени за площад „Централен“ - 2.7 млн. лв, 1.2 млн. лв за Градска художествена галерия на улица „Съборна“, 1 млн. лв за инфраструктура в Тютюневия град, около един млн. лв за художествена галерия, за кино „Космос“ – 1 млн. лв, 200 хиляди лева за Резидентен център в Старинен Пловдив, който ще бъде използван за настаняване на гости през 2019 г.

За следващата година се предвижда финансирането на Зала за временни експозиции на Градската художествена галерия на Главната улица и за преместваема зала за култура, която може да бъде разполагана в различни райони на града или в други населени места, защото Европейска столица на културата 2019 има подкрепа от целия регион Пловдив.

По време на проведени през миналата година обществени обсъждания е изразено желание в Тютюневия град да бъде изградена пешеходна зона, подобно на Капана. За това там предстоят инвестиции в публична собственост – основно улици.

На Председателски съвет днес са разгледани и  няколко бюджетни решения за сесията в четвъртък. Едното е за отпускане на 104 хиляди лева за проектиране на първия общински многоетажен паркинг на ул. „4-ти януари“, за който вече има съгласувателното писмо от НИНКН.

Второто предложение е за 200 хиляди лева от резерва за изграждане на поливна система по реконструирания бул. Руски плюс парковата зона в подножието на Бунарджика.