Вие сте тук: Начало Новини Реконструкция превръща Одеона в атрактивна сцена и туристическа дестинация

Реконструкция превръща Одеона в атрактивна сцена и туристическа дестинация

Възстановяването започва до броени дни, след като кметът на Пловдив Иван Тотев подписа договор с изпълнителя.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев подписа договор за реконструкцията на Одеона. Това стана след дълга процедура, преминала през обжалване пред КЗК и ВАС, които потвърдиха решението на общината.

Вторият етап от работата по възстановяване на Одеона идва след период от почти десет години. Първият бе започнат през 2005-та със средства от фондация „Левентис“, припомни кметът Иван Тотев. Той допълни, че Община Пловдив актуализира проекта на Джовани Димитров, задели средства в бюджет 2014 и проведе обществена поръчка. Избраният изпълнител на проекта ДЗЗД „Одеон“. Стойността на подписаният договор е с около 100 хиляди лева от предварително заделени от общината, а именно 230 хиляди лева.

Реконструкцията на Одеона ще стартира до броени дни и предвижда подмяната на старите дървени седалки с мраморни по подобие на оригиналните, изграждане система за отводняване и хидроизолация, достъп до подземното пространство с цел позиционирането в него на малка експозиция.

Одеонът е бил обществена сграда с около 350 места. Сега ние искаме да го превърнем в място, което може да бъде използвано за градски събития, да стане част от културния живот на Пловдив и по подобие на Римския стадион и Античния театър да бъде една атрактивна открита сцена и туристическа дестинация, сподели кметът Иван Тотев.