Вие сте тук: Начало Новини Разкриват северната част на Епископската базилика

Разкриват северната част на Епископската базилика

Обмислят алтернативен маршрут за движение на градския транспорт.

С добри темпове вървят дейностите по разкопките на Епископска базилика, които стартираха преди 10-ина дни в рамките на археологическия сезон. В това се убеди кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, който посети обекта днес заедно с представители на фондация „Америка за България“, на медиите и на общината.

„Надявам се тази година да е последната, в която разкриваме пластове и реставраторите вече да работят само върху мозайките. В момента багерите и тежката техника изземват земни маси, за да се стигне до културния пласт, за който е необходимо да се работи само на ръка”, обясни кметът. Очакванията са в северозападната част от обекта да излезе сграда или улица.

В близките дни движението по пътното платно ще бъде затворено, за да може тежката техника да се стигне до културен пласт, който се формира да разстояние 2 метра от повърхността, за да могат археолозите да работят по разкриването на северния кораб. Ще бъдат изградени и подпорни стени, за да може да се гарантира през зимния сезон да няма срутвания, а и сградите наоколо да бъдат подсигурени.

Паралелно с работата на реставраторите ще започне и изграждане на защитното съоръжение, което ще бъде на два етапа. Проектът за частта под пътното платно, която ще бъде подземна и няма да се вижда, ще бъде изработена от фондация „Америка за България”, финансиран и изпълнен от Община Пловдив. По отношение на видимата част, т.е. сградата ще бъдат направени конкретни предложения, поставени на публични обсъждания.

„Все пак държим външният изглед да се вписва в цялостната среда. Мястото е доста сложно като концепция. Трябва да решим каква да бъде, тъй като тук се съчетават и модерно строителство, имаме и Католически храм със сградите около него. Отделно тук има и римско наследство”, посочи кметът Иван Тотев. И добави: „Ще бъде истинска атракция вътре реставраторите да работят и същевременно да има посетители. Възстановени ще бъдат над 2000 кв. метра мозайка - най-голямата на Балканския полуостров”.

Велоалеята ще бъде запазена. На мястото на сегашната улица ще има паважна настилка, като ще се осигури достъпът до жилищните и обществени сгради. По нея обаче няма да минава градски транспорт и няма да има комуникационна връзка от първи клас.

Според алтернативния проект, съгласуван с КАТ, градският транспорт ще минава през улица „Капитан Райчо”, като тя ще стане еднопосочна със евентуално запазване на паркоместата. За движение ще бъде отворена улица „Средна гора”. Булевард „6-ти септември” ще поеме трафика към северната част на града, а улица „Гладстон” към западната.

Кметът съобщи, че останалите археологически обекти, по които ще се работи са северната част на Форума и обществените сгради от комплекса Одеон. В най-скоро време ще стартират и сондажните проучвания на Небет тепе в зоните, където излязоха каменни структури според миналогодишните проучвания. Отделно Община Пловдив финансира и разкопки на Могилата в Маноле, част от плана за работа на Археологическия музей.