Вие сте тук: Начало Новини Районните кметове с рекордни пари

Районните кметове с рекордни пари

Тази година районните кметове ще разполагат с толкова много пари, колкото никога досега не са имали, съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

На първата февруарска сесия той ще предложи на Общинския съвет преформулиране на очакваните още около 13 млн. лв. по договора за софийския боклук. 1,5 милиона ще предоставя на районните кметове – по 300 хиляди за „Южен” и „Северен”, другите ще разпределя по равно между останалите, уточни инж. Тотев.

Изцяло на разположение ще им останат и приходите от такси за гаражи, но за първи път те ще бъдат използвани солидарно. По 10% от събраните суми в „Източен” и „Южен”, където има най-много метални клетки, ще бъдат превеждани на „Централен” и „Западен” заради най-малкия брой на гаражите там.

20% от гаражните такси ще се отчисляват в нов фонд „Парково строителство”, от който ще се финансират паркови съоръжения. Пак със средства от него предстои да бъдат категоризирани, паспортизирани и осигурена поддръжката на всички детски площадки в града. 2014 г. е срокът за сертифицирането на всички площадки и дотогава трябва да ги приведем по европейски стандарти, припомни кметът.

Още утре районните кметове ще представят своите инвестиционни предложения за 2012 г. Ще следим процедурите по възлагане на обществените поръчки да стават максимално бързо, а не както миналата година – чак през септември, коментира инж. Тотев.

Макар кметовете все още да имат ресурс за запълването на дупки, тази година ще се опитаме вместо да кърпим, да асфалтираме цели участъци, допълни той.