Вие сте тук: Начало Новини Проучват въвеждането на градска мрежа за велосипеди под наем в Пловдив

Проучват въвеждането на градска мрежа за велосипеди под наем в Пловдив

Иван Тотев: Надявам Пловдив да стане първият град, който да има изцяло изграден алтернативен транспорт и система, която да го управлява.

Работна група под ръководството на заместник-кмета по спорт и младежки дейности Георги Титюков трябва да изготви анализ за възможностите за въвеждане на система за велосипеди под наем в Пловдив. Това съобщи кметът инж. Иван Тотев, като уточни, че комисията ще работи по две направления. Първото е изготвяне на предложение за местата и броя на велостоянките, системата за управление, брой велосипеди и други.

Целта е системата за велосипеди под наем да обхване всички части на града, включително на индустриалните зони. В тази връзка са изпратени писма до районните кметства, които да излязат с предложения за разположение на велостоянките до обществени сгради, университети, големи търговски зони и др. Ще се набират и предложения от фирми и компании за местата на велоспирките.

Идеята е инвестицията и управлението да са общински, като Община Пловдив да оперира със системата, да отдава рекламните пространства по стоянките и да генерира приходите от тях.

Второто направление, в което трябва да работи комисията, е да изготви предложения за разширяване на веломрежата в Пловдив, варианти за развитие и етапност, за да може тези предложения да намерят отражение в общинските бюджети.

„На булевардите, които в момента изграждаме – „Васил Априлов“, „Руски“, „Коматевско шосе“, „Любен Каравелов“, има включени и ще бъдат изградени нови велоалеи, които ще надградят съществуващата 48 километра мрежа, която ще надхвърли 100 километра. Надявам се по този начин да се превърнем в първия град, който да има изцяло изграден алтернативен транспорт за придвижване на гражданите и система, която да го управлява“, коментира кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.