Вие сте тук: Начало Новини Президентът на МОК Томас Бах направи символична първа копка за втория гребен канал в Пловдив

Президентът на МОК Томас Бах направи символична първа копка за втория гребен канал в Пловдив

Президентът на Международният олимпийски комитет Томас Бах направи символична първа копка за втория канал на Гребната база в Пловдив. Той пристигна за световното първенство по гребане за мъже и жени, на което България е домакин.

Томас Бах, президентът на международната федерация по гребане Жан-Кристоф Ролан, министърът на спорта Красен Кралев, кметът на Пловдив Иван Тотев,  председателят на Българската федерация по гребане Свилен Нейков и председателят на организационния комитет на световното първенство по гребане Иван Попов направиха символичната първа копка на загряващия канал.

Проектът се нарича екопарк „Марица“. Включва 656 декара залесяване. Самият канал е 105 декара водно огледало. Дължина – 2100 м. и широчина 45 м. Дълбочина - 1,5 м. Предвижда се площ за водни атракциони. Ще има 37 декара езеро с островчета за гнездене на редки и защитени птици.Двата канала ще имат четири връзки - след финала, на 300 м, на 1100 м и на старта.

 

Иван Тотев приветства Томас Бах в Пловдив с добре дошъл в най-стария жив град в Европа. Момичета в народни носии посрещнаха президента на МОК с хляб и сол на гребната база.

„Този символичен старт в присъствието на президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах е исторически момент – поставяме символичното начало на много важен проект за Пловдив, който ще има сериозен принос в това нашият град да затвърди авторитета си на световен център на гребните спортове“, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев.

Томас Бах остави и специално послание в почетната книга на Пловдив. „Поздравления за великия спортен град Пловдив, родно място на толкова много шампиони. Голяма благодарност за разпространяването на олимпийските ценности“, написа Томас Бах.

Високият гост получи от Иван Тотев почетен плакет със символа на Античния театър и герба на Пловдив,

Президентът на МОК отдели специално време на атлетите, участващи в световното първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив. Дълго време той разговаря с гребци и парагребци от различни нации в компанията на президента на ФИСА Жан-Кристоф Ролан. Кристиан Василев беше първият спортист, с когото Томас Бах се видя край Гребния канал. Българинът бе избран като символ и на всички атлети, и на домакините на световното първенство.

След срещата с Томас Бах Кристиан Василев бе избран за гид на официалната делегация, начело с президента на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова и вицепрезидента на ФИСА и член на МОК Триша Смит. Българският гребец показа на официалните гости хангарите, флотилията от лодки и ги запозна с гребната база и тънкости от гребането.

След близо час разговори с атлетите край канала в Пловдив, президентът на МОК зае мястота си във финалната кула на гребната база, за да наблюдава състезанията от всички финали А от седмия ден на световното първенство в България. По покана на спортния министър на България Красен Кралев битките за медалите наблюдава  и спортният министър на Русия Павел Колобков.

В програмата на Томас Бах на гребната база в Пловдив е включена и среща с олимпийски шампиони и медалисти на България в гребането. Президентът на МОК ще отдели специално време и на делегатите от всички 62 страни, участващи на световното първенство в Пловдив.