Вие сте тук: Начало Новини Прерязаха лентата на уникалния Младежки център в Пловдив

Прерязаха лентата на уникалния Младежки център в Пловдив

Кметът Иван Тотев: С този обект Община Пловдив даде пример за широкомащабно мислене

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, посланикът на Кралство Норвегия Гюру Катарина Викьор областният управител Здравко Димитров, Иван Модев от Министерството на образованието и науката, представителят на партньорите по проекта Елизабет Халге  и заместник-кметът по спорт, младежки дейности и социална политика Георги Титюков на 19.11.2015 г. прерязаха лентата на новоизградения  Младежки  център със спортен комплекс в парк „Отдих и култура“.

Проектът за Младежкия център е реализиран по Програма BG06 „Деца и младежи в риск”, финансирана по Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014. Общата стойност е 2 900 000 лв.,  като безвъзмездната помощ е в размер на 2 243 000 лв.

По своя инициатива Община Пловдив реши да надгради проекта, като инвестира  близо 1 780 000 лв. в изграждането на спортния комплекс. Той се простира върху около 8 декара и включва три футболни и две баскетболни игрища, комбинирано игрище за волейбол и тенис на корт, 4 тенис-маси и писта за бягане.

Особено новаторско е решението да се изградят две съседни фитнес площадки. Едната е за младежи, които се стремят към спортно майсторство, а другата – за над 50-годишни пловдивчани.Уредите за възрастни са под тента, която да пази спортистите от дъжд и слънце.

„Искахме така да впишем Младежкия център в градската структура, че да обслужва интересите на по-широка част от пловдивчани и гостите на града. Сградата, колкото и да е модерна и с много функции, не ни беше достатъчна. Затова променихме цялата зона наоколо, за да стане това прекрасно място, което вече се посещава от пловдивчани. Гордеем се, че стигнахме до момента да мислим интегрирано, по-широкомащабно, да се опитваме да свързваме много градски задачи в общо цяло, за да дават продукт и качество, каквото очакват нашите съграждани и отговаря на ХХI век“, посочи инж. Иван Тотев.

По думите му реализирането на Младежкия център е пример, че Община Пловдив подготвя добри проекти и печели доверието на международни партньори.

В своето поздравление министърът на младежка и спорта Красен Кралев определи Младежкия център в Пловдив като уникален и изрази увереността си, че той успешно ще изпълни своето предназначение.

Новоизградената триетажна сграда на Младежкия център разполага с модерна база, която включва зали за обучение,семинарна и конферентни зали, библиотека, интернет клуб, зона за хранене, медицински кабинет, 17 стаи с 41 места за настаняване, медицински център и 6 съблекални, които да обслужват спортната зона, с които общината надгради проекта. Тук ще се провеждат обучения, ще се създават  програми за реинтеграция на отпадащи от училище младежи, ще има клубове по интереси, свободен достъп до интернет и медийно базирани платформи, кръгли маси по проблемите на младежите в риск. Предвижда се гостуване на младежи от други европейски страни, разказа заместник-кметът Георги Титюков.

При изпълнението на проекта са използвани изключително качествени материали, произведени в Холандия, Белгия и Англия.

Само преди дни на територията на комплекса бяха засадени над 100 дръвчета от различни видове. В близост е и наскоро откритата модерна детска площадка, една от най-големите в града, изградени са нови паркоместа.

„Прекрасният резултат ни дава увереност да продължим да изграждаме подобни спортни комплекси, като вторият ще направим още догодина в зоната на Многофункционалната спортна зала „Колодрума“, заяви инж. Тотев.

Целта е през мандата да бъдат изградени поне още 2-3 такива комплекса в различни части на града, които да бъдат притегателно място за пловдивчани да поддържат физическа форма.

На официалното откриване на Младежкия център присъства председателят на Общинския съвет Савина Петкова, районни кметове, общински съветници, директори на общински предприятия, български и чуждестранни партньори и много други гости.