Вие сте тук: Начало Новини Прерязаха лентата на първия в Пловдив дигитален център за културно-историческо наследство

Прерязаха лентата на първия в Пловдив дигитален център за културно-историческо наследство

Нов дигитален център на ул. „Цанко Лавренов“ № 10 в Стария град откри кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Той е изграден с финансови средства по проект „Дигитално културно-историческо наследство на Община Пловдив“.  На днешното прерязване на лентата присъстваха Стефан Стоянов, заместник-кмет „Образование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество”, Амелия Гешева, зам.-кмет „Култура и туризъм“, представители на партньорските организации.

На място нагледно беше представен начинът, по който работи системата, като се дигитализира статуетка - глава на император Константин I, част от фонда на Националния исторически музей. След  сканирането ѝ следва процес по обработка на изображението със специален софтуер.

„Това е един прекрасен проект, който касае духа на Пловдив, наследството на Пловдив. За неговата реализация трябва да дигитализираме 50 000 експонати от културните институции, които са наши партньори, както и архива и фонда на Община Пловдив“, уточни кметът Иван Тотев.

Общо два са центровете, които се занимават с подобна дейност. Вторият е в библиотека „Иван Вазов“, като целта е цялото културно-историческо наследство на Пловдив да се дигитализира и по този начин да е видимо за всички учени, които искат да работят, за пловдивчани и за самите туристи, тъй като информацията ще бъде качена на порталите и сайтовете на Общината.

„По проекта има и 4 мобилни станции, които са разположени по партньорските институции, тъй като в тях се съхраняват специфични артефакти, които не могат да бъдат изкарвани и трябва да бъдат дигитализирани на място“, уточни Пламен Панов,  ръководител на проекта. Той допълни, че чрез неговата реализация се осигурява и достъпност до широка общественост на културно-историческото наследство на европейската сцена, както и възможност за разглеждане на гостуващи изложби, без да риск от повреда на безценни експонати.

До момента са дигитализирани над 45 000 единици движимо културно-историческо наследство и 30 обекта, паметници на културата, сред които Античният театър, Одеона, къщи в Стария Пловдив, архива на библиотеката, все неща, които никога не са били показвани досега на публиката. По проекта е записано и ромското материално и нематериално културно наследство, което тепърва ще бъде показвано – обичаи, сватби, песни.

Проектът „Дигитално културно-историческо наследство на Община Пловдив“ е на стойност 586 778,77 евро и се реализира с финансовата подкрепа на Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Чрез неговото изпълнение се провежда първата цялостна програма за дигитализация на движимото и недвижимото културно-историческо наследство от фондовете на най-важните културни институции на територията на Община Пловдив: Народна библиотека „Иван Вазов“, Регионален исторически музей, Регионален етнографски музей, Регионален археологически музей, Общински институт „Старинен Пловдив“ и Градска художествена галерия.

Центърът се помещава в една от къщите на Стария Пловдив и разполага със съвременна техника за дигитализация – компютри, сървъри, 3D скенери, модерно фотостудио, видео и аудио техника и още едно място за провеждане на култура и културни събития. Сградата е ремонтирана със средства на Община Пловдив.