Вие сте тук: Начало Новини Прерязаха лентата на нова лаборатория по роботика в Техническия университет в Пловдив

Прерязаха лентата на нова лаборатория по роботика в Техническия университет в Пловдив

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев бе гост на тържеството по официалното откриване на новата лаборатория по роботика и автоматика в Техническия университет – филиал Пловдив. Тя е създадена в сътрудничество с инженеринговата  компания „Ехнатон България“ и „Мицубиши електрик“. От началото на декември в нея ще се подготвят не само студенти, но и вече работещи инженери ще повишават квалификацията си. Обучението ще е в направление Индустрия 4.0 – програмиране на промишлени роботи, системи за машинно зрение, серво-системи, индустриални комуникации и други.

Новата придобивка на висшето училище е втората специализирана лаборатория по роботика тук. Тя е оборудвана с два  робота „Мицубиши“ от клас „универсални индустриални манипулатори“. Машините са приложими в различни отрасли на индустрията. Освен тях в лабораторията има 4 учебни стенда с промишлени контролери, инвертори, задвижвания, човеко-машинен интерфейс, комуникационни модули, система за техническо зрение на фирма „Когнекс“. В лабораторията има 12 бързи компютъра и лицензиран софтуер за програмирането на роботите, на системите за техническо зрение и за останалото оборудване.

Лентата на новата придобивка прерязаха кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, проф. д-р   Въльо Николов – директор на Техническия университет – филиал Пловдив, инж. Симеон Илински – изпълнителен директор на "Ехнатон България" и и Лукаш Сендечки- маркетинг мениджър на Mitsubishi Electric Europe B.V. (Sp. z o.o.), клон Полша.