Вие сте тук: Начало Новини Премиерът, министри и Иван Тотев присъстваха на старта на движението по новия пътен възел „Скобелева майка”

Премиерът, министри и Иван Тотев присъстваха на старта на движението по новия пътен възел „Скобелева майка”

В област Пловдив правителството инвестира над 138 млн.лв., от които 36 млн.лв. са в община Пловдив, заяви Бойко Борисов.

„Когато минеш по естакадите и детелините, виждаш, че всъщност ние градим държавата, а опозицията да говори, каквото иска. Преди една година тук направихме първа копка, днес пускаме вече движението. Когато фактите говорят, нищо не може да се каже срещу тях. Това е поредното доказателство, че правителството изпълнява обещанията си.”

Това каза министър – председателят Бойко Борисов при официалното пускане на движението по новоизградения пътен възел „Скобелева майка”. Съоръжението е част от югоизточния обход на гр. Пловдив.  По проекта са изградени нов жп надлез с дължина 138 метра и две пътни платна с обща ширина 26 метра. Общата стойност на обекта е 8 713 370 лв. с ДДС, като средствата са осигурени от държавния бюджет. Възложител е  Агенция „Пътна инфраструктура”, а изпълнител - „Пътища Пловдив” АД. С изградения модерен пътен възел завършва предпоследният етап от построяването на Околовръстното трасе на гр. Пловдив и ще се облекчи автомобилният трафик в участъка Пловдив–Хасково.

„Инфраструктурата е много важна за държавата”, каза още премиерът и допълни, че с изпълнението на инфраструктурни проекти се дава работа на фирмите и се създават нови работни места.294460_2542339405739_1471346386_32794735_1988363029_n.jpg

В област Пловдив правителството инвестира над 138 млн.лв., от които 36 млн.лв. са в община Пловдив. Средствата са насочени към реконструкцията и модернизацията на сградите на университетите, към болниците, националната гимназия, включително за дома за медико – социални грижи за деца до 3 годишна възраст. Част от средствата ще бъдат вложени и в училищата и детските градини не само в Пловдив, но и в региона.

„През следващата година предстои инвестиция и в разширяването на пътя до Асеновград”, съобщи още Борисов.

„Новият пътен възел, като мащаб, е изключително голямо съоръжение за област Пловдив”, каза по време на събитието министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. „Негов аналог има само в Стара Загора, пътният възел, който пуснахме и надявам се Южната дъга на Софийския околовръстен път”, коментира още регионалният министър. Павлова беше категорична, че „Пловдив най-накрая има съоръжение, което да отпуши трафика от и към града.”

От своя страна областният управител и кандидат на ПП ГЕРБ за кмет на Пловдив инж. Иван Тотев заяви, че е важно, че има вече конкретни ангажименти с пътна агенция, която да довърши по най-бързия начин редуцирането на околовръстния път  и изграждането на отсечката от 7 км, която да свърже пътен възел "Скобелева майка" и Асеновградско шосе.

Според Иван Тотев по този начин ще бъде завършен външният ринг на Пловдив и ще бъде осигурен пряк достъп на пътуващите от Източна България към летище Пловдив и към Родопската яка с Асеновград. Проектът за пътен възел "Скобелева майка" е от десетки години, но стартирането му е факт в този мандат на правителството, подчерта още Иван Тотев. Изграждането на пътното съоръжение бе един от приоритетните проекти на Иван Тотев.

На официалния старт на движението днес присъстваха още вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на транспорта Ивайло Московски, народни представители, футболната легенда Христо Стоичков, много пловдивчани.