Вие сте тук: Начало Новини Преместват животните от зоопарка в Пловдив заради предстоящото му модернизиране

Преместват животните от зоопарка в Пловдив заради предстоящото му модернизиране

1 млн. посетители се очаква да приеме зоологическата градина в първата година след откриването й.

В присъствието на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, заместник-кмета Розалин Петков и директора на ОП „Зооветеринарен комплекс“ д-р Марчо Дулев започна транспортирането на животните от Зоокъта в Пловдив към зоопаркове в различни градове на страната.

Вълкът Бисер и лисицата Лиса потеглиха към Кнежа, токачките заминават за зоологическата градина в София, която ще приюти много от пловдивски обитатели. Другата дестинация е Стара Загора. Срокът за преместването е 40 дни, на място засега остават маймунките и тибетският як.

„Преселението“ се налага поради предстоящата голяма реконструкция на зоопарка, който от 2008 г. е затворен за посетители. Това е едно от предизборните ми обещания, което съм решен да изпълня, припомни инж. Тотев. До няколко месеца се очаква първата копка, а амбицията е новата зоологическа градина да отвори врати за посетители през лятото догодина.

Първият етап на проекта предвижда разширението на площта от сегашните 9 дка на 40 дка. Вместо 8-те клетки ще бъдат изградени 16 хабитата, така че животните да са в максимално близка до естествената среда. Не мрежи, а елпастири ще ги отделят от посетителите. Сред новите обитатели ще се ново младо семейство мечки, камили, пеликани, розово фламинго.

Това ще е най-хубавата зоологическа градина в България, тъй като е първата, която се реализира по проект, отговарящ на последните изисквания. Вторият етап предвижда изграждане на изключително атрактивен аквариум.

1 млн. посетители се очаква да приеме зоологическата градина още в първата година след откриването й, отбеляза инж. Иван Тотев.