Вие сте тук: Начало Новини Премахнаха бетоновата ограда на тераса на Римския стадион

Премахнаха бетоновата ограда на тераса на Римския стадион

В ход е изпълнението на втория етап от реконструкцията на емблематичния за Пловдив архитектурен обект.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев инспектира изпълнението на втория етап от реконструкцията Римският стадион. Стартът бе даден на 2-ри октомври, а в момента се извършват разбивни работи, както на междинното ниво, така и на стоманобетоновата стълба до античните трибуни. Въпрос на броени дни е да започнат същинските строителни дейности, които включват оформяне на овален контур на терасата, изграждане на нова ажурна стълба, изграждане на информационен и презентационен център, кафене, монтиране на асансьор за хора в неравностойно положение, информира Йонко Коркинов от фирмата-изпълнител ПСГ АД.

Вторият етап от обновяването включва използване на цялото пространство на Римския стадион – след завършването на обекта ще имаме изнесен туристически информационен център на второто ниво заедно с кафенето. На долното ниво ще бъде изградена зала за презентации с 35 седящи места. Първата атракция, която ще предложим на нашите посетители в новия презентационен център, ще е 3D филм за Пловдив през втори век, който се фокусира върху стадиона и заобикалящата го среда и в който се пресъздават спортни състезания от този исторически период, съобщи кметът Иван Тотев.

Проектът е на архитект Румяна Пройкова, а стойността му е над 500 000 лева, осигурени от общинския бюджет. Планът е обектът да бъде открит през месец май 2014 година.