Вие сте тук: Начало Новини Предстои открит конкурс за проектирането на река Марица

Предстои открит конкурс за проектирането на река Марица

Проектът ще бъде базиран на обществените обсъждания и проучванията, извършени по поръчка на Община Пловдив през 2013 година.

Община Пловдив ще обяви открит конкурс за проектирането на коритото на река Марица съгласно Закона за обществените поръчки. Вече е готово техническото задание, а в бюджета за целта са отделени 250 000 лева, съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Той уточни, че проектът ще бъде базиран на обществените обсъждания през миналата година и предпроектните проучвания, извършени от Университета по архитектура, строителство и геодезия през 2013 година по поръчка на Община Пловдив.

Основните изисквания, които ще залегнат в бъдещия проект, са да бъде  запазено естественото корито на река Марица, да се работи с естествени материали, прибиране на реката в центъра на коритото със заливни тераси, които да са подходящи за почивка и спорт,  изграждане и укрепване на стените на реката, изключително малки намеси в коритото от естетическа гледна точка, подчерта кметът инж. Иван Тотев. Той допълни, че задължително изискване към проектантите ще бъде да се запази пропускливостта на коритото на реката и то да не се намалява в сравнение със сега съществуващата пропускливост. Проектът касае 10-километровата отсечка от реката в границите на Пловдив.