Вие сте тук: Начало Новини Предстои благоустройството на голяма градска зона в Пловдив по европейска програма

Предстои благоустройството на голяма градска зона в Пловдив по европейска програма

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев представи предстоящите дейности по реконструкцията на булевард "Марица Юг" в участъка, заключен между булевардите „Източен“ и „Цар Борис III Обединител“, както и по облагородяването на зоната.

Реализацията на проекта, в който има три части, е по Оперативна програма „Региони в растеж“ и касае реконструкция на голяма градска зона, къде до момента са правени по-малко публични инвестиции – от южния бряг на река Марица до булевард „Княгиня Мария Луиза“.

Изпълнителят на строително-ремонтните дейности е фирма „Драгиев и Ко“, избрана след проведена обществена поръчка, а срокът е 210 дни. Стойността на цялостната реконструкция е 16 милиона лева. На мястото на премахнатия паваж ще бъде положен асфалт, както в момента е булевард „Марица“ от булевард „Цар Борис III Обединител“ до Гребния канал. Подменена ще бъде и тротоарната настилка, ще бъде изградено ново осветление.

В зоната влизат и всички малки улички около булевард „Княгиня Мария Луиза“ и „Марица“ – Юг, улиците около площад „Шахбазян“, Източната порта, „Стойчо Мошанов“, част от които са калдъръмени. Калдъръмът ще се премахне и ще бъде използван за улиците в Стария град. Паважът от булевард „Марица“ ще се използва за тези улици, като ще се сложи и допълнително такъв, т.е. калдъръмените улици ще станат паважни. По тротоарните настилки също предвиждаме да има паваж.

„Имаме споразумение с ВиК, които ще подменят канализацията. Използвам да призова домоуправителите да влязат във връзка с техническия ръководител на обекта, за да може работата да се организира така, че на живущите да се създава възможно най-малко неудобство“, заяви кметът Иван Тотев.

Успоредно с реконструкцията на булеварда, продължава и работата по проекта за брега на река Марица, където в зелената площ ще има детски, спортни, кучешки площадки, фитнес на открито. Ще бъде изградена и кабелна мрежа, която Община Пловдив ще използва при поставянето на камери за наблюдение.

В близките дни предстои премахването на последните гаражни клетки, които собствениците не са премахнали въпреки че има влезнали в сила заповеди. Районната администрация на "Централен" ще премахне и всички незаконни постройки, заели място и попаднали върху уличната регулация, така зоната ще бъде изчистена и ще придобие необходимия вид, заяви кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Стана ясно още, че в момента се подготвя и промяна на организацията на движението и изграждане на площадно пространство пред ДКЦ 1 с паркинг за 45 автомобила. По проект размерите на тротоарите ще бъдат увеличени по подобие на улица „Отец Паисий“.

Обсъжда се възможността за еднопосочност на движението по улица „Митрополит Панарет“ от улица „Иван Пеперлиев“ до Източната порта, което ще позволи по-лесно придвижване след отварянето на улица „Света гора“ – връзката между „Света Петка“ и „Цар Борис III Обединител“.