Вие сте тук: Начало Новини Представиха проекта за обновяване на Цар Симеоновата градина

Представиха проекта за обновяване на Цар Симеоновата градина

Той включва озеленяване, ремонт на инфраструктура, реконструкция на езерото, изграждане на обществен паркинг.

Проектът „Реконструкция и обновяване на Цар Симеоновата градина“ бе представен на пресконференция в Община Пловдив. Той е входиран на 11-ти януари 2013-та година под № 5 в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за финансиране по ОП „Регионално развитие“, приоритетна ос „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, схема за безвъзмездна финансова помощ „Зелена и достъпна градска среда“, съобщи кметът инж. Иван Тотев. Проектът е част от обновяването на централната градска част на Пловдив и включва озеленяване и благоустрояване на зелени площи, ремонт на  инфраструктура и реконструкция на съществуващото езеро, изграждане на обществен паркинг.

Архитект Петко Прокопиев уточни, че целта е максимално да се възстанови автентичният вид на парка. Заради лошото състояние на уникалния фонтан Деметра, ще бъде изработено копие. В съседство ще бъде изградена реплика на павилиона от първото пловдивско изложение, което ще представлява ефирна метална конструкция с площ 100 кв. метра. Освен за заслон, той може да служи и за място за камерни концерти. Ще бъде подменена настилката, ще се монтират пейки и осветление.

Всички водни площи в Цар Симеоновата градина ще бъдат възстановени. Предвижда се специална технология за пречистване на водата, монтиране на хидроизолация, водни и светлинни ефекти. Предстои да бъде премахнат бетонът от езерото с пеещите фонтани, което от години не работи с изключение на чашата с фонтаните. То ще бъде изцяло реконструирано,  като около него ще се оформят места за отдих.

Под езерото ще бъде реализиран подземен паркинг за 170 автомобила. Той ще е на около 7 метра от дърветата и няма да застрашава зелената система, уточни арх. Прокопиев. Съществена част са хидроизолацията и вентилацията на обекта. Осветлението ще е енергоспестяващо. Предвиден е асансьор за хора в неравностойно положение и родители с деца.

Проектът включва още изграждане на сцена с дървено покритие за детски представления, обновяване на съоръженията за игра, възстановяване на подходите на парка. Всички исторически паметници ще останат, а съвременните скулптори ще бъдат оформени в експозиция. Голяма атракция за посетителите ще бъдат и сухите фонтани. Очаква се след обновяването зелените площи в Цар Симеоновата гради ще се увеличат с 3.5 декара.