Вие сте тук: Начало Новини Представиха проекта за галерия в детмаг „Снежанка“, набират предложение за името й

Представиха проекта за галерия в детмаг „Снежанка“, набират предложение за името й

„Галерия 2019“ е предложението за име на пространството на бившия детмаг „Снежанка“, което Община Пловдив ще използва за изложби и изкуство. Техническият проект бе представен днес от ръководителя на екипа арх. Петко Костадинов в присъствието на кмета Иван Тотев и заместник-кмета Александър Държиков.  Другите членове на проектанския екип са Иван Костадинов, Росица Митева и Ангел Чоруков.

Галерията ще е на обща площ от 1000 кв. метра и ще се ситуира на два етажа. Пространството ще бъде запазено в цялост. Залата на втория етаж ще може да се разделя на две по-малки посредством подвижна стена, като там ще има и малка зала за конференции. Там ще има изградени и големи широки колони, които също ще се използват за поставяне на картини.

Предвижда се да има зала за подготовка на картини, рецепция, зона за разглеждане на каталози, голям асансьор, който да побира до 18 човека, както и големи картини.

Ще бъде положена специална винилова подова настилка, която ще се положи върху саморазливна замазка.

Специално осветление със статични и подвижни прожектори ще осигуряват добрата видимост, като допълнително такова ще има и за всяка картина. Целта е да се постигне равномерно осветление, което е близо до дневна светлина.

„В проекта сме включили и 4-метрова плътна стена, която ще се използва за проектиране на видеоизложби“, заяви арх. Костадинов. На общо 4 места ще бъдат поставени мултимедии. Сигурността на експонатите ще бъде осигурена чрез цялостна система за видеонаблюдение с десетки камери и спазване на необходимите изисквания дори за микросредата на въздуха.

Галерията няма да има постоянна изложба. Тя ще се използва срещу заплащане на база на тарифа, която ще бъде определена от Общинския съвет. Ще бъде управлявана от Община Пловдив или подчинена структура. Няма да се дава за управление от частно дружество или фондация. Това ще е справедливо спрямо другите частни галерии, които се намират в непосредствена близост.

Кметът Иван Тотев заяви, че ще следи за обратната връзка от гражданите за други предложения за име на галерията, така че всеки, който иска, може да даде своята идея.

„Водим преговори и за участие на международни изложби. Фондация „Пловдив 2019“ вече има многократни запитвания за условията за ползване“, уточни Иван Тотев. Той изрази надежда международна изложба на световноизвестен художник от ранга на Рембранд да гостува в Пловдив, което ще е наистина голям успех за града.