Вие сте тук: Начало Новини Председателят на парламента Цецка Цачева и областният управител Иван Тотев – гости на празника в град Съединение

Председателят на парламента Цецка Цачева и областният управител Иван Тотев – гости на празника в град Съединение

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и областният управител на Пловдив ...

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и областният управител на Пловдив инж. Иван Тотев участваха в тържествата в град Съединение, посветени на 126-тата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. По традиция празникът се чества вечерта на 5-ти септември.

В центъра на града председателят на парламента бе посрещната от областния управител инж. Иван Тотев и кмета на общината Евгений Маринчешки.  Цецка Цачева прие почетния караул на Българската армия, а по-късно откри паметника на учителката Недялка Шилева, която ушива революционното знаме, използвано при обявяването на Съединението.

Символът е онова, което са ни оставили нашите праотци на този ден - девизът, който стои на сградата на Народното събрание „Съединението прави силата”. Аз бих допълнила че силата също може да прави съединението - силата на духа, силата на умението, на разума, заяви г-жа Цачева.

По-късно тя заедно с областния управител инж. Иван Тотев и официалните гости присъства на панихидата в църквата "Св. Атанасий" в памет на голямоконарци, участници в Съединението. След това литийно шествие, предвождано от знамето на голямоконарската чета се отправи към площад "Съединение", където бяха възпроизведени моменти от историческия акт.

На тържествения митинг-заря слово по повод 126-тата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия произнесе председателят на парламента Цецка Цачева. Пред паметника в центъра на града бяха поднесени венци и цветя от председателя на Народното събрание, областния управител на Пловдив Иван Тотев, политически партии, организации и граждани. На тържествата присъстваха нардните представители от ПП ГЕРБ Димитър Лазаров и Антоний Йорданов.