Вие сте тук: Начало Новини Председателят на ОИК в Пловдив-град е Илиан Иванов от ПП ГЕРБ

Председателят на ОИК в Пловдив-град е Илиан Иванов от ПП ГЕРБ

Юристът Илиан Иванов от ПП ГЕРБ бе утвърден за председател на Общинската избирателна комисия (ОИК) в 16-ти Многомандатен избирателен район - Пловдив-град.

Предложението на областния управител и областен координатор на ПП ГЕРБ в Пловдив-град инж. Иван Тотев бе подкрепено от всички парламентарно представени сили, които се събраха днес да изберат и утвърдят състава на ОИК. Осем от 16-те членове на ОИК от квотата на ПП ГЕРБ са с юридическо образование.

Представителите на политическите сили обаче не стигнаха до консенсус по отношение на заместник-председателя и секретаря на Общинската избирателна комисия. Мястото на заместник-председател бе поискано и от Коалиция за България, и от Синята коалиция. В спор за позицията на секретар в ОИК влязоха от Атака и ДПС.

В протокола изрично подчертаваме, че за секретар подкрепяме предложението на Атака и сме категорично против, ако заместник-председателят е от БСП, секретарят да е от ДПС, коментира инж. Иван Тотев.

Поради липсата на консенсус по отношение на тези две позиции, протоколът от заседанието ще бъде изпратен в Централната избирателна комисия /ЦИК/, където ще се реши спорът кой да стане заместник - председател и секретар на ОИК -  Пловдив.

С решение на ЦИК Общинската избирателна комисия в град Пловдив се състои от 33-ма членове, включително председателя, зам.-председателя и секретаря. Съотношението между партиите и коалициите е следното: ПП ГЕРБ- 16 членове, Коалиция за България - 6, ПП ДПС - 5, ПП Атака - 3, Синята коалиция - 2 и ПП НДСВ - 1 член.