Вие сте тук: Начало Новини Преасфалтират 15 улици в квартал „Гагарин“

Преасфалтират 15 улици в квартал „Гагарин“

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и кметът на район "Северен" инж. Ральо Ралев дадоха старт на ремонтните дейности.

Над 1 млн. лв. инвестира общината в пътната инфраструктура в квартал „Гагарин“. Това заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, който заедно с кмета на район „Северен“ инж. Ральо Ралев даде старт на ремонтните дейности по ул. „Достоевски“.

Всички улици и всички междублокови пространства с паркинги в карето между бул. „България“ , бул. „Цар Борис III Обединител“, бул. „Дунав“ и ул. „Огражден“ , които се нуждаят от реконструкция, ще бъдат преасфалтирани изцяло.  Те са 15 на брой: „Вишнева“, „Ком“, „Лешка“, „Деньо Манев“, „Уста Кольо Фичето“, „Чапаев“, „Достоевски“, „Алма Ата“, „Водолей“, „Ален мак“, „Цветан Зангов“, „Данте“, „Чучулига“, част от  „Огражден“, „Стефан и Обрейко Обрейкови“.

Експлоатационните дружества, сред които ЕВН и ВиК, както и кабелните оператори, са уведомени от районната администрация за започващите дейности, за да могат междувременно да изградят или обновят своята подземна инфраструктура .

Едва ли някой си е представял подобна инвестиция в този квартал, отбеляза районният кмет на „Северен“. Ще се погрижим много добре за „Гагарин“, както в предишните години се погрижихме за кв. „Захарна фабрика“ и  „Кършиака“, увери инж. Ралев. Той призова гражданите за още малко търпение относно бул. „Дунав“, който е включен големия европейски проект за водния цикъл на Пловдив.

До края на годината се предвижда ремонтите да приключат, а през 2016 г. предстои обновяване и на тротоарите.

Финансовото състояние на Община Пловдив е толкова добро, че имаме възможност почти всеки ден да стартираме или откриваме голям проект, коментира кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

През този мандат почти всички големи булеварди на Пловдив са или преасфалтирани, или има ясен график кога и по какъв начин ще бъдат реконструирани, като в този график в близките месеци са включени новият бул. „Северен“ и продължението на ул. „Проф. Цветан Лазаров“.

Когато се поеме един град в състоянието, в което беше през 2011 г. , първо трябва да се започне с решаване на големите проблеми с големия трафик по големите пътни отсечки – булевардите „Шести септември“, „Цар Борис III Обединител“, „Христо Ботев“, по които минават няколко десетки хиляди автомобила на ден, посочи кметът.

Същевременно той припомни , че през четирите години нито за момент не спря вниманието и към вътрешнокварталните улици и даде за пример инвестицията от над 1 млн. в преасфалтирането на 24 улици в ЖК „Южен“.

Инж. Тотев допълни, че продължава изпълнението и на други големи проекти. Вече е определена датата 5 октомври за първа копка на „Васил Априлов“  в участъка от Централна гара до „Любен Каравелов“. Реконструкцията на един от най-възловите пловдивски булеварди включва премахване на паважа, цялостна подмяна на подземната инфраструктура, нови тротоари, осветление, паркинг пред Държавна болница, велоалеи.

По всички булеварди, които община Пловдив е проектирала през този мандат и ще се изпълнят по съвместния проект с ЕБВР или с общински средства, са вложени велоалеи. По този начин велоалейната мрежа на Пловдив от 48 още към средата на следващата година ще надмине 60 км, каза още кметът инж. Иван Тотев.