Вие сте тук: Начало Новини Правителството отпусна 1.1 милиона лева за Жълтото училище в Пловдив

Правителството отпусна 1.1 милиона лева за Жълтото училище в Пловдив

Кметът Иван Тотев: Благодарение на финансирането сградата на първата гимназия в българските земи ще бъде съхранена за поколенията.

Министерският съвет на свое заседание днес  постанови да бъдат отпуснати  един милион и сто хиляди лева за укрепване и реконструкция на сградата на Жълтото училище в Пловдив. Средствата ще бъдат приведени на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство чрез бюджета на Министерството на образованието и науката.

Спасяването на Жълтото училище е национална кауза, в която ръководството на АМТИИ бе подкрепено от Община Пловдив.

Ректорът на АМТИИ професор-академик Милчо Василев  обясни, че по предварителни разчети проектът за укрепването на емблематичната сграда е на  стойност около 1.2 милиона лева.

„Това решение е резултат от упоритата работа на Академията, която започна още през първия ми мандат като ректор преди 4 години, и алармиране на институциите. Удовлетворени сме от това решение на Министерския съвет и благодаря за подкрепата на Председателя на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и на Община Пловдив в лицето на кмета Иван Тотев. След дълго ходене по мъките, вече съм уверен, че Жълтото училище ще бъде бисер в ансамбъла на Стария град“, коментира ректорът  професор-академик Милчо Василев

„Благодаря на Министерски съвет, лично на министър-председателя Бойко Борисов и на министъра на финансите Владислав Горанов за взетото решение“, коментира кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и допълни: „Това решение е важно не само за АМТИИ и Европейската столица на културата - Пловдив, но и за страната, защото благодарение на финансирането сградата на първата гимназия в българските земи, създадена през 1868 г., ще бъде съхранена за поколенията“. Кметът инж. Иван Тотев бе категоричен, че Община Пловдив, че продължи да подкрепя проекта, като ще го дофинансира със 100 000 /сто хиляди/ лева и ще предвиди допълнителни средства в бюджета за облагородяване на зоната около сградата.