Вие сте тук: Начало Новини Правителството отпуска 15 милиона лева за спортната зала на Колодрума

Правителството отпуска 15 милиона лева за спортната зала на Колодрума

Кабинетът предостави на общината управлението на Античния театър и собствеността върху стадион „Пловдив“
Правителството отпуска 15 милиона лева за спортната зала на Колодрума

Б. Борисов, С. Дянков, Ив. Тотев

Правителството предостави на община Пловдив управлението върху Античния театър и собствеността върху стадион „Пловдив“, гимнастическата зала „Чайка" и тенискорта, който се намира в съседство. Управляващите осигуриха и 15 милиона лева за доизграждане на покрития колодрум „Цар Симеон" в Пловдив. Това стана на първото изнесено заседанието на Министерски съвет, което се проведе на 14.12.2011 г. в града под тепетата по покана на кмета Иван Тотев.

От своя страна община Пловдив е представила нова концепция за развитие на Стария град, където Античният театър е една от най-големите забележителности. Предоставянето му за управление за срок от 10 години ще позволи на местната власт да кандидатства с проекти за финансиране по оперативните програми или други източници, като по този начин утвърди града като привлекателна туристическа дестинация.

С предоставянето на общината на спортния комплекс ще бъде разрешен дългогодишен спор между местната власт и областната администрация за собствеността върху имота, който създаваше проблеми по отношение на управлението и стопанисването на съоръженията.

Правителственото решение ще позволи стадионът и останалите спортни сгради в комплекса „Отдих и култура" да бъдат поддържани така, че да се осигури тяхното използване по предназначение и в интерес на жителите на Пловдив, обясняват от правителствения пресцентър.

Правителството ще осигури до 15 млн. лв. допълнителни средства за следващите две години за доизграждането и въвеждането в експлоатация на многофункционалната спортна зала „Спортен комплекс - покрит колодрум „Цар Симеон". Средствата ще бъдат предоставени от централния бюджет.

До момента комплексът се изгражда със средства на колоездачно дружество „Цар Симеон Втори" и с банков кредит, който обаче не се обслужва редовно и имотът бе на прага да бъде изнесен на публичен търг.