Вие сте тук: Начало Новини Повече туристи на Античния театър

Повече туристи на Античния театър

Амфитеатърът, който е емблема на Пловдив, ще се превърне в централно привлекателно място за всички посетители на града.

От миналата седмица специалисти на ОП „Жилфонд” работят по вертикалната планировка на съоръжението, подготвяме проект за създаването на маршрути вътре в самия обект, съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Освен видимата част, ще можем да се качим на второ ниво – на сцената, дори и на трето – изравнено с намиращите се върху нея статуи, уточни той.

Предстои откриването на музей под сцената, експозиция се предвижда и върху пространството над южната страна на Тунела. Монтирани върху сегашната ажурна метална ограда атрактивни пана ще представят пред туристите художествена фотогалерия на другите културни забележителности на Пловдив. Тези пана няма да заемат повече от 50-60 процента от загражденията и няма да пречат на гледката. С 200 хил. лв. по програма „Красива България” тази година ще бъде изградено художествено осветление.

Античния се отваря и за бракоъчетания. Цената е 1000 лв., а предвиденият наем за концретни и други прояви е 2600 лв без ДДС. Постъпленията ще бъдат инвестирани в развитието и поддръжката на културно-историческото наследство.

С Римския стадион показахме целенасоченото ни отношение да развиваме културното наследство на Пловдив. Започналите преди седмица археологически разкопки на Форума са още една крачка в тази посока, подчерта кметът Иван Тотев. Той допълни, че има ясна визия за това как миналото на Пловдив да работи за неговото бъдеще.

След съгласуване с компетентните органи предстои и пренареждането на калдъръма в Стария град.